Schrijnend beeld van Russische kraamkliniek

De geesteszieke Kuzmina is in een Russische kraamkliniek in het plaatsje Starja bevallen van haar achtste kind. Eerder zijn twee van haar kinderen overleden....

Ramon Schimmel

De documentaire Ik hou van je Natasja, door de NCRV aangekocht en vanavond te zien in Dokument, geeft een schrijnend beeld van de situatie in een Russische kraamkliniek, waar vier vrouwen een kamer delen.

De kliniek staat model voor de Russische samenleving. De documentairemakers geven een hartverscheurend beeld van een land met een waarneembaar gedaalde levensstandaard na de val van de Muur. Op het Documentary Festival in Bologna, Italië, wonnen de Zweedse makers met hun documentaire de Prix Italia.

De kliniek heeft te weinig geld voor medicijnen en gezond voedsel. De vrouwen krijgen elke dag een bord voorgeschoteld met daarop een substantie dat nog het meest lijkt op hondenbrokken, overgoten met saus.

Een van de vrouwen, die walgt van het smerige eten in de kliniek, neemt sigarettenas. 'Een klein beetje, met koud water', zegt ze. 'Het bevat vitamines.' Ze denkt dat het helpt tegen brandend maagzuur waar ze regelmatig last van heeft.

Veel zwangere vrouwen in de kliniek roken, hebben nierproblemen, hepatitis of een andere chronische ziekte. Met als gevolg dat bijna de helft van het aantal baby's ziek ter wereld komt.

Vaders zijn niet welkom in de kliniek. Zij moeten thuis wachten op hun vrouw en pasgeborene. Regelmatig tonen de vrouwen hun als cocon verpakte kind aan hun mannen die buiten voor de ramen staan en willen weten wanneer hun vrouw weer naar huis komt. De man van Natasja laat zelfs een hele band opdraven om zijn vrouw kenbaar te maken dat hij van haar houdt.

Ook de vrouwen verlangen naar huis, al hebben ze het daar ook niet breed. Een van de vrouwen wordt gevraagd een keuze te maken tussen geld en haar man. Ze kiest voor haar man. 'Want geluk komt niet van geld', zegt ze.

Natasja's bevalling is indringend in beeld gebracht. Het valt haar duidelijk niet mee om een kindje te baren. Maar uiteindelijk floept er, pontificaal in beeld, toch een bebloed kindje uit. Natasja bedankt God dat het een jongetje is. Want als er een kind komt, dan maar liever een jongen. Meisjes tellen niet.

Meer over