Schrappen numerus fixus geneeskunde kan niet

DEN HAAG - Het schrappen van de loting voor de studie geneeskunde is niet haalbaar. De maatregel kost een miljard euro en dat geld is er niet. Ook is er een tekort aan opleidingsplaatsen tot medisch specialist.

Studenten geneeskunde. © Joost van den Broek/de Volkskrant Beeld
Studenten geneeskunde. © Joost van den Broek/de Volkskrant

Dit blijkt uit het 'overdrachtsdossier' dat oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft achtergelaten voor zijn opvolger Edith Schippers (VVD) en haar staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

Regeerakkoord
In het regeerakkoord van VVD en CDA staat dat de loting voor de studie medicijnen de komende vijf jaar wordt afgeschaft. De minderheidscoalitie wil daarmee het aantal medisch specialisten in 2025 met een kwart verhogen. Ook vindt het kabinet het afschaffen van de numerus fixus 'een randvoorwaarde voor goede marktwerking in de zorg'.

Het overdrachtsdossier laat geen spaan heel van het voornemen uit het regeerakkoord. Het schrappen van de loting in vijf jaar kost 971 miljoen euro om alle studenten op te leiden. 'Dit bedrag is er niet en ook de opleidingscapaciteit is er niet', laat Klink zijn opvolgers weten. Nu moet een basisarts gemiddeld al 26 maanden wachten tot een plaats vrijkomt waar hij tot medisch specialist kan worden opgeleid.

Uitbreiding aantal specialisten
In de Tweede Kamer wordt al jaren gepraat over uitbreiding van het aantal medisch specialisten. Niet alleen kunnen zo tekorten die in 2025 worden voorzien, worden tegengegaan. Ook zou uitbreiding kunnen helpen bij loonmatiging. Medisch specialisten verdienen in Nederland meer dan hun collega's elders. Het beperkte aantal opleidingsplaatsen en het daardoor beperkte aantal specialisten wordt als een van de oorzaken gezien.

Nu wordt het aantal specialisatieplaatsen voor basisartsen vastgesteld door de ministerie van Volksgezondheid. Het zogenoemde Capaciteitsorgaan van artsen, zorginstellingen en ziektekostenverzekeraars adviseert daarover. Op advies van het orgaan mochten dit jaar 3100 studenten met de studie medicijnen beginnen, 250 meer dan vorig jaar. Van degenen die basisarts worden, kiest 12 procent niet voor verdere opleiding tot medisch specialist.

Schrappen
De Raad voor de Volksgezondheid adviseerde in januari al de loting voor de studie medicijnen te schrappen. Wel zouden universiteiten studenten zelf mogen selecteren. Studenten zouden moeten meebetalen aan de opleiding tot medisch specialist.

De raad ziet na de loting voor de studie medicijnen nog twee barrières, namelijk de toegang tot een specialisatieplaats en vervolgens het vinden van werk. Het schrappen van de loting voor de studie ziet de raad dan ook niet als dé oplossing.

Meer over