Schransen in de vastentijd

Zicht op Venetië, archiefbeeld. Beeld anp
Zicht op Venetië, archiefbeeld.Beeld anp

Frankfurt, 21 september 1708

Na het opstaan vrijdag, op de naamdag van de heilige Matthias, kleedde ik me aan om naar de kerk te gaan en liet ik mijn pruik poederen, waarvoor ik een kwart gulden betaalde. Ik bezocht de mis en sprak met de pater Dominicaan, die zeer vriendelijk tegen mij was. Vervolgens maakte ik een wandeling over de brug, om er van het uitzicht te genieten, en dan voor de vismaaltijd naar huis.

In de namiddag reed ik met de heer Neufville de stad uit. Hij liet me twee tuinen met prachtige buitenhuizen zien, daarna maakten we een rondje om de stadsmuur. Ik zag een galg met vier dwarsbalken, dertig passen van de weg, met vijf gehangenen eraan. Ook vijf raderen, er waren net mensen op geradbraakt, maar de lijken waren niet te zien.

Nadat we hadden genoten van de schitterende landerijen, die boordevol sla, kool en erwten stonden, gingen we naar zijn huis. We rookten tabak, dronken koffie en genoten van exquise hapjes, alles bijzonder lekker, ofschoon het de Quatertemperdagen waren.

Zaterdagochtend ging ik naar de mis in de kathedraal. Daarna maakte ik een lange wandeling op de jaarmarkt, tot etenstijd. We zaten slechts met zes man aan tafel, met mij als enige Italiaan en katholiek, wat mijn gezelschap ertoe bracht mij te vragen waarom ik geen vlees at.

De waard bediende mij slecht, de vis stonk. Na het eten kocht ik voor twee Hongaarse dukaten een paar laarzen.

'Animo Veneziano', anonieme reiziger uit Venetië. Uit Eine Deutsche Reise anno 1708. Hayman Verlag, 1999.

Meer over