Schrale troost

Vandaag krijgt producent Jerry Bruckheimer op filmbeurs Cinema Expo de Albert R. Broccoli Award. Zijn grootste talent: geld verdienen...

Producent Jerry Bruckheimer brengt een bliksembezoek aan Nederland. Vanmiddag neemt hij de Albert R. Broccoli Award of Excellence in ontvangst tijdens de jaarlijkse filmbeurs Cinema Expo in Amsterdam. Vanavond is hij eregast bij de Grolsch Master Première van zijn nieuwste productie, de door Joel Schumacher geregisseerde actiefilm Bad Company, in het Tuschinski Theater.

De naar producent Albert R. Broccoli vernoemde Award of Excellence wordt jaarlijks uitgereikt 'aan creatieve talenten die kwaliteit en een visie hoog in het vaandel hebben staan'. Het betreft, geheel in Hollywoodstijl, het talent om geld te verdienen. Broccoli, overleden in 1996, verdiende een vermogen met James Bond; Bruckheimer werd schatrijk met 'high concept'-films als Top Gun en Bad Boys.

Wereldwijd brachten zijn films meer dan 12,5 miljard dollar op, ondanks steeds weer slechte kritieken.

'Als ik goede recensies had gekregen en films had gemaakt die in de toptien van de pers zouden staan, had ik allang ander werk moeten zoeken', merkte Bruckheimer daarover op.

Bruckheimer begon zijn carrière als producent van commercials. In de jaren tachtig scoorde hij samen met zijn partner Don Simpson (beiden hadden eenzelfde pikzwarte Ferrari) de ene na de andere hit, van Flashdance en Beverly Hills Cop tot Days of Thunder en Crimson Tide.

Nadat Simpson dood op het toilet was aangetroffen met een lijf vol alcohol en drugs, ging de perfectionist Bruckheimer alleen door. Met steeds megalomanere producties.

Pearl Harbor was in eerste instantie begroot op 200 miljoen dollar, maar dat was de Disney-studio te gortig. Met pijn en moeite werd het budget teruggeschroefd tot 135 miljoen dollar, vijf miljoen voor het premièrefeest op een vliegdekschip van de Amerikaanse marine niet meegerekend.

De film kwam ruimschoots uit de kosten (alleen in Nederland werden al meer dan driehonderdduizend video's verkocht), terwijl de Pearl Harbor Director's Cut DVD (vier schijfjes, met onder meer de film 'zoals Michael Bay hem bedoeld had') nog moet verschijnen.

De laatste jaren produceert Bruckheimer ook televisieprogramma's, zoals Crime Scene Investigation. Aan Black Hawk Down, een 'reconstructie' van de slag die Amerikaanse soldaten in Somalië leverden, hield hij een lucratief contract met het Pentagon over voor een 13-delige televisieserie over de oorlog in Afghanistan.

De door Bruckheimer zo vurig gewenste erkenning in de vorm van een Oscar heeft hij nog steeds niet; Pearl Harbor moest het doen met een troostprijs voor de geluidsmontage, Black Hawk Down met Oscars voor beste montage en beste geluid.

De Albert R. Broccoli Award, die eerder ging naar producenten als Brian Glazer (Apollo 13, Mercury Rising) en Claude Berri (Asterix), is niet meer dan een schrale troost.

Meer over