Schotten vrezen mogelijk einde van de whisky-monopolie door Brexit

'Er bestaat geen slechte whisky; er zijn alleen maar whisky's die niet zo goed zijn als andere', beweerde de Amerikaanse schrijver Raymond Chandler ooit. Leg dat de Schotten maar eens uit. Ze vrezen na de Brexit, gevolgd door een Brits-Amerikaans handelsakkoord, te worden overspoeld door inferieure whiskey uit de Verenigde Staten. Daarom heeft de Scottish National Party (SNP) een brandbrief gestuurd naar de Britse premier May. De Schots-nationalistische partij eist dat 'Scotch' nauwkeurig zal worden gedefinieerd in de Britse wet.

Een medewerker tussen de vaten met whisky. Beeld EPA
Een medewerker tussen de vaten met whisky.Beeld EPA

Jaarlijks exporteren de Schotten 90 procent van hun whisky. Eenderde van de sterkedrank gaat naar andere Europese landen. Met de whisky-uitvoer is 4,4 miljard euro per jaar gemoeid. Daarmee is whisky, zo heeft de Scotch Whisky Association uitgerekend, het belangrijkste Britse exportproduct. De whisky-industrie biedt werk aan 20 duizend Schotten, maar zeker zo belangrijk is de culturele waarde van het Schotse 'levenswater'.

'Scotch whisky'

De benaming 'Scotch whisky' wordt sinds 1989 wettelijk beschermd door Brussel. Zo is bepaald dat Schotse whisky gedistilleerd moet zijn op 'Brits grondgebied' en dat het destillaat minstens drie jaar lang moet rijpen. Op dezelfde manier is whiskey (met een extra e) uit Ierland beschermd, alsmede whisky uit Spanje en het Franse Bretagne.

Amerikaanse producenten zijn niet blij met deze beschermde status, want daardoor kunnen de Amerikaanse afgeleiden in de EU niet als whisky worden verkocht. De Schotten vrezen dat de Britse handelsminister Liam Fox - een Schot nota bene - onder Amerikaanse druk zal zwichten. Amerikaanse whiskey hoeft maar een jaar te rijpen en kan dus goedkoper worden verkocht.

De Schotten vrezen dat de Britse handelsminister Liam Fox - een Schot nota bene - onder Amerikaanse druk zal zwichten. Beeld AFP
De Schotten vrezen dat de Britse handelsminister Liam Fox - een Schot nota bene - onder Amerikaanse druk zal zwichten.Beeld AFP

Wettelijke bescherming

Volgens de Schotse Conservatieven zaaien de eurogezinde nationalisten onnodig paniek. De Britse wet beschermt de Schotse whisky al sinds 1909 en deze bescherming gaat veel verder dan de Europese. Die wet bepaalt dat whisky uit water en tot mout gemaakte gerst moet bestaan en dient te rijpen in eikenhouten vaten. Het is illegaal om dranken die op een andere manier zijn gemaakt als 'Schotse whisky' te verkopen.

De Britse whisky-wetgeving telt 23 pagina's, terwijl de EU slechts 38 pagina's nodig heeft om alle beschermde Europese dranken te definiëren.

Schotse whisky is niet het enige typisch Britse product dat ter discussie staat. Eerder deze maand beweerde een Duitse parlementariër dat er een einde moet komen aan de bescherming van Britse marmelade. Volgens de Europese Unie moet marmelade bestaan uit minimaal 20 procent citrusvrucht. Deze bescherming wordt door de Britten gezien als een van hun zeldzame overwinningen in Brussel. Voorheen konden de Duitsers en Oostenrijkers gewone jam namelijk ook verkopen als marmelade.

Meer over