Schotland stuurt aan op nieuw referendum

Schotland gaat mogelijk opnieuw over onafhankelijkheid stemmen nu Brexit werkelijkheid wordt. Het kabinet treft alvast voorbereidingen voor een eventueel referendum. Dit heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon bekendgemaakt.

De Schotse premier Nicola Sturgeon stemde donderdag tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Beeld ap
De Schotse premier Nicola Sturgeon stemde donderdag tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.Beeld ap

Zo'n 62 procent van de Schotten stemde donderdag tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Nu duidelijk is dat het lidmaatschap wordt opgeheven, gaat premier Sturgeon onderzoeken of Schotland een onafhankelijkheidsreferendum kan houden. Deze moet bepalen of Schotland bij het Verenigd Koninkrijk blijft of zich bij de EU voegt.

Volgens Sturgeon heeft Schotland donderdag een standpunt ingenomen. 'Engeland, Wales en Noord-Ierland zullen altijd onze nabije buren zijn. Maar we hebben duidelijk gezegd dat we de EU niet willen verlaten.' In een verklaring laat ze ook weten de 'wensen van de Schotten te willen realiseren'.

Londen

Sturgeon liet weten gesprekken te hebben gevoerd met de Londense burgemeester Sadiq Khan. Ook hij zou het EU-lidmaatschap willen behouden. 'We hebben dezelfde doelstelling'. Het Schotse kabinet gaat zaterdagochtend in beraad over de toekomst.

Het referendum wordt pas werkelijkheid als het parlement daarmee instemt. Sturgeon schat de kans groot in. 'Schotland wordt mogelijk tegen haar zin uit de EU gehaald. Dit is democratisch onacceptabel.' Mocht het Verenigd Koninkrijk binnen drie maanden een artikel 50 procedure opstarten voor uittreding uit de EU, moet de eventuele volksraadpleging binnen hetzelfde tijdsbestek worden gehouden.

Lees ook:

Is Schotland wél blij met Europa? (+) Schotten reageerden eerder deze maand op Brexit. 'Gezond verstand, dat hebben we net iets meer dan de zuiderburen.'

In 2014 liet Schotland nog weten bij het Verenigd Koninkrijk te willen blijven. Met een referendum werd onafhankelijkheid afgewezen. Het percentage Schotten dat voor een EU-lidmaatschap is, overstijgt het percentage dat twee jaar geleden tegen onafhankelijk was.

Meer over