NieuwsPeriod Poverty

Schotland maakt als eerste land maandverband en tampons gratis beschikbaar

Het Schotse parlement heeft unaniem ingestemd met een wet om ongesteldheidsproducten gratis te maken, waarmee Schotland het eerste land ter wereld wordt dat die stap zet. De maatregel wordt genomen vanwege zogeheten ‘period poverty’ (ongesteldheidsarmoede). Het is gebleken dat er mensen zijn die door geldgebrek verstoken blijven van basale hygiënemiddelen.

Activisten die vóór de nieuwe wet zijn, demonstreren bij het Schotse parlement. Beeld Getty Images
Activisten die vóór de nieuwe wet zijn, demonstreren bij het Schotse parlement.Beeld Getty Images

De nieuwe Schotse wet voorziet erin dat tampons en maandverband bij buurtcentra, jeugdclubs, apotheken en andere openbare plekken vrij verkrijgbaar zijn. Dat gaat de Schotse belastingbetaler jaarlijks zo’n 24 miljoen pond (ongeveer 27 miljoen euro) kosten.

De Schotse premier Nicola Sturgeon is blij met de maatregel: ‘Ik ben trots om te stemmen voor deze baanbrekende wetgeving, die Schotland het eerste land in de wereld maakt dat gratis menstruatieproducten verstrekt aan iedereen die dat nodig heeft’, schreef zij op Twitter.

‘Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen’, zei het Schotse Labour-parlementslid Monica Lennon, de indiener van het wetsvoorstel. ‘Schotland zal niet het laatste land zijn dat een eind maakt aan ongesteldheidsarmoede, maar we kunnen wel het eerste zijn’, aldus Lennon.

In 2018 werd Schotland al het eerste land dat gratis hygiëneproducten aanbiedt op scholen en universiteiten. Zo’n 10 procent van de menstruerende bevolking in Groot-Brittannië kan zich geen menstruatieproducten veroorloven, kwam in 2017 naar voren uit een enquête. Velen van hen spijbelden daarom tijdens de ongesteldheid.

In Nederland werden vorig jaar Kamervragen over ongesteldheidsarmoede gesteld door PvdA-Kamerleden aan toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD). Die zei destijds in de beantwoording dat er nog geen ‘onderbouwde informatie’ was die erop duidt dat hetzelfde probleem in Nederland voorkomt. Wel stelde de staatssecretaris dat feministisch platform De Bovengrondse meerdere signalen van ongesteldheidsarmoede in Nederland heeft opgevangen.

Meer over