Schorsing huisarts Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde was onterecht

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn is in 2013 onterecht geschorst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. Tromp raakte in opspraak nadat hij een terminale kankerpatiënt een dodelijke hoeveelheid morfine en slaapmiddel had toegediend. Enkele dagen nadat de inspectie het schorsingsbevel had gepubliceerd, pleegde Tromp zelfmoord.

Redactie
De weduwe van Nico Tromp spreekt voor de ingang van Gezondheidscentrum Tuitjenhorn na afloop van een stille tocht voor huisarts Nico Tromp. Beeld ANP
De weduwe van Nico Tromp spreekt voor de ingang van Gezondheidscentrum Tuitjenhorn na afloop van een stille tocht voor huisarts Nico Tromp.Beeld ANP

De weduwe van Nico Tromp voerde jarenlang strijd tegen het optreden van de inspectie. Ze vindt dat haar man ten onrechte aan de schandpaal is genageld als een 'impulsieve huisarts, die het met de regeltjes niet nauw neemt'. 'Nico Tromp is onder het bureaucratisch spierballengeweld van de instanties bezweken', schrijft ze in een reactie op de uitspraak.

Tegen het oordeel van de Raad van State is geen beroep mogelijk. 'Dit is een enorme tik op de vingers van de inspectie', zegt advocaat Cor Hellingman, die de weduwe bijstaat. 'Een eerste stap naar eerherstel.'

De zaak-Tuitjenhorn

Een co-assistent trok in augustus 2013 aan de bel over het overlijden van een terminale kankerpatiënt. Huisarts Tromp had in haar bijzijn 1.000 mg morfine en 350 mg dormicum ingespoten bij de ernstig benauwde man. Korte tijd later overleed hij. De co-assistent was zo geschokt dat ze de zaak meldde bij haar begeleider van het AMC in Amsterdam. Die lichtte vervolgens de inspectie in.

De zaak werd doorgespeeld naar justitie, die huiszoeking deed en Tromp vervolgens aanklaagde voor moord. Vrijwel direct daarna meldde de huisarts zich ziek en liet hij zich met suïcidale neigingen opnemen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. 'Die verdenking was zo bedreigend, dat hij een gevaar voor zichzelf werd', schrijft Anneke Tromp.

Een paar weken later besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot een schorsingsbevel. Volgens de inspectie vormde Tromp een acuut gevaar voor de patiëntveiligheid. Vijf dagen nadat het bevel op de website van de inspectie was gepubliceerd, pleegde Nico Tromp zelfmoord.

Het gezondheidscentrum waar Nico Tromp werkzaam was. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het gezondheidscentrum waar Nico Tromp werkzaam was.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Patiëntveiligheid

De Raad van State oordeelt nu dat de inspectie het schorsingsbevel niet had mogen geven. De huisarts was immers al ziek gemeld en er was geen aanwijzing dat hij zomaar weer aan het werk zou gaan, zonder de inspectie daarover in te lichten. De inspectie maakte niet aannemelijk waarom acuut ingrijpen nodig zou zijn. Over de vraag of Tromp daadwerkelijk een gevaar vormde voor de patiëntveiligheid, laat de Raad van State zich niet uit.

De advocaten van de weduwe Tromp vinden dat laatste jammer. Zij betoogden in de rechtszaal dat Tromp geen buitensporige hoeveelheden medicatie heeft toegediend aan de patiënt. 'Nico Tromp was geen gevaar voor de volksgezondheid', aldus Anneke Tromp. Hij heeft 'tot tevredenheid van de familie van de patiënt palliatief ingegrepen'.

Advocaat Hellingman ziet aanknopingspunten voor een zaak over schadevergoeding voor de weduwe. In dat geval zou aannemelijk moeten worden gemaakt dat het inspectiebevel er mede de oorzaak van was dat Nico Tromp zichzelf van het leven beroofde. 'Dat daar een verband tussen zit, ziet een kind', zegt Hellingman. 'Maar het is nog iets anders om dat juridisch aan te tonen.'

Anneke Tromp heeft nog geen besluit genomen over juridische vervolgstappen.

Beëindigde Tromp het leven van de patiënt bewust? 'Ik heb me waarschijnlijk te veel laten leiden door de situatie die ik daar aantrof', zegt Tromp daar later over. 'Ik vond het niet humaan meer.' Lees de reconstructie van de zaak uit april (+).

De inspectie gaat zich 'bezinnen op de betekenis van deze uitspraak voor haar toezichtspraktijk', schrijft zij in een reactie. 'De rechter vindt dat de inspectie niet voldoende duidelijk heeft gemaakt waarom er acuut moest worden ingegrepen. Goed dat er nu een eindoordeel is.'

Meer over