Schoonmaker Heven neemt De Gast over

Met de overname van het Amsterdamse schoonmaakbedrijf De Gast is de Heven Group in Uden doorgedrongen tot de top-vijf van de Nederlandse schoonmaakbedrijven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Heven Group in Uden, die enkele maanden geleden werd gevormd, is eigendom van de familie Van der Heijden. De groep, onder leiding van directeur C. van der Heijden, haalde vorig jaar een omzet van 215 miljoen gulden. Voor dit jaar wordt een omzet van 280 miljoen gulden verwacht. De groep telt ruim achtduizend werknemers.

De in Uden gevestigde houdstermaatschappij vaart een expansieve koers. Volgend jaar hoopt topman Van der Heijden, die samen met zijn vrouw en kinderen alle aandelen in bezit heeft, naar een omzet van 500 miljoen te groeien. Daarmee zou Heven Group een van de grotere marktpartijen binnen de schoonmaakbranche worden. Een van zijn concurrenten is onder meer Cemsto, onderdeel van Vendex.

Groeien moet, zo vindt Van der Heijden. Klanten worden steeds kieskeuriger en bekijken per jaar of ze bij een schoonmaker blijven. 'We hebben nog steeds vaste klanten die tientallen jaren bij ons blijven, maar hun aandeel daalt wel', zegt hij. De omvang van de opdrachten wordt ook steeds groter. Als zo'n klant plotseling opstapt, dan moet het schoonmaakbedrijf groot genoeg zijn om die klap op te vangen, constateert Van der Heijden.

Heven Group is geen onbekende in Nederland en België. Zij verwacht in die twee landen meer collega's over te nemen. Het Udense bedrijf maakt bij de KLM vliegtuigen en gebouwen schoon. Een opdracht van ongeveer 40 miljoen, zo vertelt Van der Heijden. Ook bij Center Parcs en Hoogovens komen de schoonmakers uit Uden.

Problemen om de groei te financieren, heeft Heven Group volgens eigen zeggen niet. Verschillende participatiemaatschappijen zoals Alpinvest en NMB-Heller hebben achtergestelde leningen verstrekt. Ook de Belgische bank BBL participeert. Van der Heijden, die 'tevreden' is over de winstgevendheid van zijn onderneming, denkt op termijn de achtergestelde leningen gewoon te kunnen aflossen: 'Wij hopen zoveel te verdienen dat we ze kunnen uitkopen'. Tot nu toe hebben hij en zijn vrouw - de naam Heven is een samentrekking van Van der Heijden en Van der Ven - alle aandelen in handen.

Meer over