Schoonheid is persoonlijk, en tweets in boekvorm

Wat als je tweets opeens in boekvorm op de deurmat ploffen? Ben je trots of beschaamd? En wat we als een aantrekkelijk gezicht zien blijkt meer per persoon te verschillen dan eerder gedacht. Dat en meer in ons lunchpauze-overzicht.

Thomas van der Kolk
Schoonheid zit in het oog van de toeschouwer, zo blijkt. Beeld anp
Schoonheid zit in het oog van de toeschouwer, zo blijkt.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

De man die donderdag op een universiteit in de Amerikaanse staat Oregon tien mensen doodschoot, vroeg zijn slachtoffers volgens nieuwszender CNN naar hun godsdienst en haalde bij christenen de trekker over.

Het Parijse station Gare du Nord is vrijdag korte tijd ontruimd geweest nadat in de bagage van een Britse passagier een granaat was gevonden. Het bleek echter een granatenverzamelaar te zijn.

Als er nu een referendum over het lidmaatschap van de EU zou worden georganiseerd, zou zeker 20 procent van de parlementsleden van de partij van premier David Cameron voor uittrede stemmen.

Vitesse heeft een uur na de uitspraak van de tuchtcommissie om trainer Peter Bosz voor vier duels schorsen opnieuw beroep aangetekend.

De Volkskrant en Submarine Channel hebben de eerste NFF Digital Storytelling Award gewonnen voor de vluchtelingenspecial Refugee Republic. Bekijk die hier.

Wake voor Oregon. Beeld reuters
Wake voor Oregon.Beeld reuters
null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Voor aan de lunchtafel

Da's best even schrikken. Zit je jarenlang nietsvermoedend te twitteren over vluchtige en minder vluchtige zaken, ploft er ineens een boek op je deurmat waarin je beste tweets gebundeld zijn. Het overkwam onder meer Marianne Zwagerman, Barbara van Beukering, Aad de Mos en Halina Reijn. De boeken zijn gemaakt door Fotograaf Jan Dirk van der Burg. Wat gebeurt er met tweets en twitteraars als ze zijn onttrokken aan de genadige vluchtigheid van het medium? 'Oh god, mijn vader kan nu ook mijn tweets lezen.' (+)

Een zwarte gang slokt je op. Het is er donker en aan de kille kant. Is het een huis? Nee. Een laboratorium? Nee. Er zijn kamers, maar daar houdt de herkenning op. Kasten hangen halverwege een val in de lucht. Net op tijd trek je je voet terug voor een peilloze zwarte poel. Naar boven, de hoek om. Niets is bekend, de ruimte onbegrensd, je lost op in het donker om af en toe in een lichtstreep weer op te doemen. Dit is geen droom, maar werkelijkheid. Je hoeft alleen maar even de deur van Capucijnenstraat 98 in Maastricht te openen. (+)

null Beeld .
Beeld .
Details gemaakt tijdens de opbouw van de installatie van Levi van Veluw in Marres in Maastricht. Beeld Levi van Veluw
Details gemaakt tijdens de opbouw van de installatie van Levi van Veluw in Marres in Maastricht.Beeld Levi van Veluw
null Beeld Levi van Veluw
Beeld Levi van Veluw

Het schrijven van boeken voor een breed publiek heeft aan de universiteiten geen prioriteit. Dat blijkt wel uit het feit dat twee historici en drie journalisten zijn genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. De historici zijn dus in de minderheid. Maar zij, Cees Fasseur en Ewoud Kieft, blijken beide begenadigde vertellers. Een overzicht: dit zijn de genomineerden. (+)

Peter Buwalda stuurde Peter R. de Vries onlangs een complimenteuze e-mail. Toevallig zat hij kort daarna naast de misdaadverslaggever in de uitzending bij Pauw, schrijft hij in zijn column. 'Ook De Vries leek wat ongemakkelijk. We hadden, zeg maar, het omgekeerde van slaande ruzie - en dat met een vreemde. Ondertussen zat aan mijn rechterknie Ferry Mingelen. Letterlijk.' (+)

undefined

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

null Beeld Pauw
Beeld Pauw

Goed nieuws, althans voor de meeste mensen waarschijnlijk: uit onderzoek blijkt dat wat we een mooi en aantrekkelijk gezicht vinden niet van tevoren al is vastgelegd. Niet louter universele wetmatigheden zoals symmetrie, een gave huid, een krachtige kaak (bij mannen) en volle lippen (bij vrouwen) dicteren wie we knap vinden en wie minder knap. Individuele voorkeuren die bepaald worden door onze unieke ervaringen en onze levensgeschiedenis spelen ook een belangrijke rol. Het oude gezegde klopt dus: schoonheid schuilt in het oog van de waarnemer.

Wie heeft het mooiste gezicht? Doutzen Kroes... Beeld photo_news
Wie heeft het mooiste gezicht? Doutzen Kroes...Beeld photo_news
...of Kate Moss? Dat blijkt persoonlijker dan gedacht. Beeld getty
...of Kate Moss? Dat blijkt persoonlijker dan gedacht.Beeld getty

Grabbelton internet

Nog even over Super Mario, die onlangs zijn 30ste verjaardag vierde. BuzzFeed heeft 27 leuke triviafeitjes over Nintendo's mascotte op een rij gezet. Wist u bijvoorbeeld dat Mario (voorheen 'Jumpman', 'Mr. Video' en 'Ossan') elke keer als hij een blok kapot beukt een inwoner van het Paddenstoelenkoninkrijk vermoordt? Wij wel. Hier meer feitjes.

null Beeld Mario
Beeld Mario

'To have a bun in the oven' is een Engelse uitdrukking voor 'zwanger zijn'. Daarom legde Dana Griffin foto's van de echo in de oven, toen ze haar man Arkell Graves wilde verrassen met het nieuws dat ze - na 17 jaar huwelijk, vier miskramen en een doodgeboren kindje toch weer zwanger was. En verrast was hij, zo blijkt uit de video die ze van zijn reactie maakte en die inmiddels een grote hit op internet is.

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag rond 12 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over