Schoolstraat

Schoolstraat Gieten. Begint bij Brink, eindigt bij Ambachtsstraat, Bonnen en Wemenweg. Nummers 1-18. Tweerichtingsverkeer. Kleuterschool (afgebroken)...

Frans van Schoonderwalt

Dankzij de Nederlandse middenstand kan elke dag een leerdag zijn. De bakker op nummer 9 noemt zich Brotiek, een woord waarvan zelfs de dikke Van Dale (nog) geen weet heeft.

De Brotiek maakt ambachtelijke turfjes ('Groeten uit Drente') en gebak of petitfour 'met uw eigen foto of logo'. Voor kinderen, ouders, opa, oma, dieren. Een taart met foto kost twaalf gulden, een petitfour met logo is al vanaf vijftig cent verkrijgbaar.

In Steakhouse Plaza op nummer 3 treedt de Low Budget Blue Band op, met 'akoestische muziek uit Assen'. De menukaart richt zich in het Engels tot de volwassenen (famous steak of the grill, seafood, poultry) en in het Nederlands tot de kinderen (een ijsje voor de kleine ster), die zelf een ijsje mogen maken. Voor fl 29,50 kan men er onbeperkt Hot Ribs eten.

In de verte klinkt een kerkorgel, vlakbij klinken kerkklokken.

Ochtend in de Schoolstraat van Gieten. Deze Schoolstraat had beter Winkelstraat kunnen heten. Er is geen school te bekennen (jaren terug afgebroken), winkels daarentegen des te meer. Dit is het winkelhart van Gieten, een plaats waar momenteel een luxe vrijstaande villa, voorzien van vele extra's, 940 duizend k.k kost en een geheel onderkelderde vrijstaande villa in ruime wijk met veel groen 845 duizend k.k (aldus de makelaardij op nummer 10, die ook recreatiebungalows in de aanbieding heeft).

'Uw eigen' drogist Lammie Vedder op nummer 8 vraagt een assistent-drogist van 25 jaar of ouder voor 3 tot 4 dagen per week. Hij verkoopt ook staatsloten en geneesmiddelen. Aan de zijgevel hangt een Durex-automaat.

Een steen in de zijmuur van de Nederlands Hervormde Kerk, op de hoek met Brink, herinnert aan de herbouw van 1849. Een elektriciteitskastje tegen deze zelfde zijmuur staat half open. De lichtstoppen zijn voor het grijpen.

Zoals in zovele Nederlandse plaatsen is ook hier het gebouw van de Rabobank een doorn in het oog, ook al ligt het slechts met zijn zijgevel aan de Schoolstraat (mét - pluspuntje! - een ingang voor rolstoelers). Nog smakelozer van uiterlijk is op nummer 15 het postkantoor. Alsof de ontwerpers van deze winkelstraat hier vastliepen in een vormcrisis.

Honden mogen niet naar binnen bij de Grillcorner van de kwaliteitsslager op nummer 11, 'de winkel met smaak', die ook - gezien de neonreclame binnen - complete maaltijden verstrekt.

Muurtjes, zwarte ballen, uit bielzen opgebouwde bloembakken, heggen, hekwerk en fietsklemmen bevolken de stoepen.

De K van Kapsalon Lideke op nummer 18 bestaat uit een schaar. Haar motto: 'Our contact your hair'. Wie een kaas met minder vet en zout zoekt, moet bij 't Kaashuus op nummer 12 Kobus 30+ aanschaffen, 'nu extra voordelig, een kilo 12,95'. Boven hangen twee gele vlaggen met het opschrift 'Delicatessen'.

De winkel op nummer 2 is niet meer. In de etalages staan foto's van New York en tekeningen van eenden en tulpen, die niets verraden van wat hier eens werd verkocht. Dat doet wel het binnenste: schoendozen, wat sportschoenen, rekken. Op de deur zit een Tanacrème-sticker.

Voor de nieuwste Jans Polling (met drie uitroeptekens achter de naam) kan ik op nummer 13 bij Novalux terecht.

Meer over