Schoolstraat

Schoolstraat Annen. Begint bij Brink, eindigt bij Kruisstraat. Nummers 1-32. Tweerichtingsverkeer, deels doodlopend. Landbouwhuishoudschool (andere bestemming) en OBS De Eshoek....

Het is er stiller dan stil, groener dan groen en ruimer dan ruim. De statige bomen groeien er zowat tot in de hemel, de rieten boerderijdaken reiken er bijna tot aan de aarde.

Doetiek (let op de geraffineerde D!) Yvonne op nummer 18 verkoopt tekeningen en creatief materiaal. Voor het raam hangt een verjaardagskalender van de gemeente Anloo, op de ruit is een stickertje van een gitaar geplakt.

Een geit steekt op nummer 5 loom haar kop uit het gat van het geitenhok achter een afrastering van ABC. Een half uurtje later waagt ze zich buiten, in gezelschap van een soortgenote, de een zwart met wat witte vlekken, de ander wit met wat zwarte vlekken.

In de tuin van nummer 7 schaaft een poes aan haar tijgersluipgang.

Ochtend in de Schoolstraat van Annen. Het decor is landelijk, de straat is kronkelig. Van alle kanten dringt het groen zich op. Daartussen ligt een aangename mix van boerderijen met erf en huizen met tuin. Aan stoepen doen ze nauwelijks. Waar de straat zich halverwege met een fikse bocht naar links slingert en een viersprong vormt met Molenakkers, staat een bankje. In andere jaargetijden moet het hier aangenaam toeven zijn.

Het kan niet missen: nummer 4 is de landbouwhuishoudschool (LHNO) geweest. Geopend in maart 1950 en ruim 34 jaar later, in juni 1984, opgesplitst in ouderenwoningen. Haaks op elkaar liggende vleugels laagbouw met een vrolijk rood pannendak.

In de zijmuur van nummer 20 is een steen gemetseld; met enige moeite denk ik 'J.W.I.G.H. 1975' te kunnen ontcijferen.

De Beeldentuin Ramabwa op nummer 22 is open van 1 mei tot 1 september. Naast de oprit naar twee garages, in een perk van kiezelstenen, omhelzen vier beelden elkaar waardoor ze samen weer één beeld vormen.

Tussen de bomen schemert basisschool De Eshoek (van 1999), die eigenlijk aan Kruisakkers ligt. De geschiedenis ter plekke gaat terug tot 1908 toen op de hoek Schoolstraat-Molenakkers een school lag. Die werd in 1957 afgebroken ten behoeve van een nieuwe school die op haar beurt in 1998 tegen de grond ging.

Nummer 14 en nummer 16 hebben zich van de straat teruggetrokken en liggen aan een halfrond pleintje, net als nummer 12, een oude boerderij met in de voortuin een geel-blauwe schommel, met een rode stoep en met hoog opgeschoten knotwilgen.

Nog verder weg ligt nummer 8, ook al een bejaarde boerderij, waarboven een onduidelijke mast de kop opsteekt.

De geiten behoren toe aan nummer 5, die de toegang naar zijn erf met een wit touw heeft afgezet en die nog niet zo lang geleden zijn muren opnieuw heeft laten voegen. Een haan en een hen staan afgebeeld op het uithangbord van nummer 24, die net als nummer 30a de aangebouwde schuur bij het woonhuis heeft getrokken. De schuur van nummer 30a heeft zelfs een eigen nummer: 30, die van nummer 24 heeft een deur ín een openslaande deur.

Een voetpad van pakweg dertig meter vormt het voorspel van de straat. Doodlopend heet dat stukje. Net als De Hoek die de Schoolstraat tot een driehoek noodt. Ook doodlopend.

Meer over