NieuwsNoodlanding

Schoolkinderen krijgen kerosinedouche van Boeing

Tientallen scholieren en leraren nabij Los Angeles zijn onthaald op een wel zeer onaangename verrassing: een stinkende ‘kerosinedouche’. Een mist van vliegtuigbrandstof daalde dinsdag op de spelende en sportende kinderen neer nadat een Boeing 777 van Delta Air Lines kerosine had gedumpt om een noodlanding mogelijk te kunnen maken.

Stieven Ramdharie
De Boeing van Delta Air Lines loost brandstof nabij de stad Los Angeles.  Beeld AP
De Boeing van Delta Air Lines loost brandstof nabij de stad Los Angeles.Beeld AP

Het gebeurt zelden dat vliegtuigen in de VS boven bevolkt gebied hun volle tanks leegmaken als ze vanwege technische problemen moeten landen. Elke dag worden er boven Amerika zo’n 44 duizend vluchten uitgevoerd. Op piekuren zijn er naar schatting 5.000 vliegtuigen tegelijk in de lucht.

Delta-vlucht 89, met 149 passagiers op weg naar Shanghai, kwam al kort na het opstijgen vanaf de luchthaven van Los Angeles in problemen. De piloot meldde binnen enkele minuten dat er een probleem was met een van de motoren. Het toestel moest terug naar de luchthaven. Maar omdat de Boeing veel te zwaar was vanwege de volle brandstoftanks, moest kerosine worden geloosd om veilig te kunnen landen. Het toestel bevond zich toen boven zee.

Omdat de piloot dacht dat hij het toestel wel veilig aan de grond kon zetten en het lozen van de kerosine tijd zou kosten, besloot hij door te vliegen naar de luchthaven. Vlak voor de landing bedacht hij zich, waarna duizenden liters brandstof boven het stadje Cudahy werden gesproeid. Leerlingen van basisschool Park Avenue zagen hoe het toestel op slechts 700 meter hoogte boven ze vloog.

Schoolkinderen van basisschool Park Avenue in Cudahy bedekken hun neus en mond nadat de brandstof is neergedaald op de school en omgeving.  Beeld AP
Schoolkinderen van basisschool Park Avenue in Cudahy bedekken hun neus en mond nadat de brandstof is neergedaald op de school en omgeving.Beeld AP

Jeuk en stank

Kort daarna roken ze de penetrante lucht van kerosine en voelden ze de mist van brandstof neerdalen op hun lichamen. Iets meer dan vijftig kinderen en medewerkers van twee scholen hadden korte tijd last, onder andere van jeuk. Niemand hoefde echter naar het ziekenhuis. Wel werd ze aangeraden thuis een flinke douche te nemen.

De luchtvaartdienst FAA onderzoekt nu waarom de piloot de kerosine niet boven zee loosde. Volgens de dienst moeten piloten zich houden aan speciale procedures als ze in problemen komen en brandstof moeten kwijtraken om veilig te kunnen landen. ‘Deze procedures bepalen dat brandstof boven onbevolkt gebied geloosd moet worden en op grote hoogte, zodat het vervliegt en verspreid wordt voor het de grond raakt’, aldus de FAA in een verklaring. Kortom: het liefst boven zee en op een hoogte van meer dan drie kilometer.

Volgens Delta had de piloot geen andere keus dan de kerosine te verspreiden boven Cudahy en omgeving om het gewicht van het toestel te verminderen. Vlak voor het lunchuur, 24 minuten nadat het toestel was opgestegen, wist de piloot de Boeing weer veilig aan de grond te zetten. ‘Ik kan mij niet herinneren dat iemand ooit brandstof boven inwoners loosde’, aldus topman Ross Aimer van het luchtvaartbedrijf Aero Consulting Experts tegen de Los Angeles Times.

Scholieren worden opgehaald door hun ouders, terwijl brandweermannen toekijken in het plaatsje Cudahy.  Beeld EPA
Scholieren worden opgehaald door hun ouders, terwijl brandweermannen toekijken in het plaatsje Cudahy.Beeld EPA
Meer over