Schoolkeuze in Frankrijk mogelijk vrij

Het ‘postcodebeleid’ dat sinds 1963 in het Franse basis- en middelbaar onderwijs geldt, gaat mogelijk verdwijnen. De twee voornaamste presidentskandidaten, de rechtse Nicolas Sarkozy en de linkse Ségolène Royal, bepleiten allebei versoepeling of zelfs afschaffing van de schoolkaart....

In de praktijk wordt het systeem op grote schaal ontdoken, zo schreef Le Figaro donderdag. In Parijs gaat 40 procent van de kinderen niet naar de buurtschool. Elders in Frankrijk is dat 30 procent. Volgens de krant is de ontduiking een ‘nationale sport’ geworden. Vooral onderwijzers doen dat op grote schaal voor hun eigen kinderen, mogelijk zelfs twee keer meer dan gewone ouders.

De krant haalt als voorbeeld een jonge architect aan, die niet wil dat zijn kinderen naar het ‘moeilijke’ college in hun voorstad gaan. Dus heeft hij met andere ouders een dienstmeisjeskamer in Parijs gehuurd. Zijn kinderen kunnen daardoor naar een topschool. Op dat ene kamertje staan vier ouderparen en zeven kinderen geregistreerd. Makelaars die rond de betere scholen opereren, hebben vanwege de grote vraag de prijzen opgetrokken.

Sarkozy wil dat er keuzevrijheid voor ouders komt en bepleit afschaffing van het postcodebeleid. Royal stelt een versoepeling van het systeem voor, waarbij ouders een keuze uit enkele scholen krijgen. Daarmee heeft de socialiste de woede van partijgenoten en vakbonden over zich afgeroepen.

‘Als we aan keuzevrijheid gaan beginnen, wordt het systeem onbestuurbaar’, waarschuwt Jean-Luc Villeneuve van de gematigde onderwijsbond Sgen-CFDT. Dan ontstaat er een run op de beste scholen. Hij wil met het postcodebeleid de ‘sociale verscheidenheid’ in stand houden.

Sinds de vorming van getto’s in de voorsteden zijn ouders het systeem gaan ontduiken. Villeneuve zoekt de oplossing in verbetering van de zwakke scholen. Ook kunnen volgens hem kinderen uit betere straten met bussen naar zwakke scholen worden gebracht.

Meer over