NieuwsSchietpartij Florida

Schoolagent VS aangeklaagd omdat hij niet ingreep tijdens bloedbad op Parkland-school

De Amerikaanse schoolagent die vorig jaar niet ingreep tijdens het bloedbad in de Parkland-school, moet alsnog boeten voor zijn gedrag. Tot grote tevredenheid van diverse ouders is Scot Peterson in de boeien geslagen. Hij kan veroordeeld worden tot zo’n honderd jaar celstraf.

De 56-jarige Scot Peterson, die de school in Florida niet binnenging toen schutter Nikolas Cruz zeventien mensen doodschoot, is na een onderzoek van ruim een jaar op elf punten aangeklaagd. De schoolagent wordt door het OM in Broward County nalatigheid verweten en kinderverwaarlozing.

Het aanpakken van Peterson is bijzonder omdat hij, voor zover bekend, de eerste agent is in de VS die wordt aangeklaagd voor een falend optreden tijdens een massale schietpartij. Volgens sommige agenten schept de aanklacht een gevaarlijk precedent. ‘Als wij in de toekomst een vechtpartij op school niet beëindigen, zijn wij dan nalatig?’, vroeg de baas van de politievakbond in Broward County, Jeff Bell, zich meteen af. ‘Waar houdt het op.’

Terwijl ouders op Twitter verrast en blij reageerden, benadrukte Petersons advocaat dat de oud-agent als zondebok wordt gebruikt. Niet de schoolagent, aldus raadsman Joseph DiRuzzo, maar de schutter was als enige verantwoordelijk voor het bloedbad. Maar justitie in Florida vindt dat Peterson gestraft moet worden omdat hij ‘absoluut niets heeft gedaan’. ‘Er kan helemaal geen excuus zijn voor zijn weigering om in te grijpen’, aldus gedeputeerde Rick Swearingen van justitie. ‘Het staat buiten kijf dat zijn gedrag levens heeft gekost.’

‘Hij is een lafaard’

Direct na het bloedbad ging alle aandacht uit naar het omstreden optreden van Peterson. De man die al 28 jaar als schoolagent werkte, verschool zich bij een trappenhuis terwijl Cruz zijn half-automatische AR-15 binnen leegschoot. Peterson zei dat hij bij de trappen met een getrokken wapen dekking had gezocht, omdat hij dacht dat de schoten van buiten kwamen.

Ook benadrukte hij vorig jaar in een verklaring dat hij gewoon de politieregels van Broward County had nageleefd. ‘Dit zal mij voor de rest van mijn leven achtervolgen’, zei hij in een tv-interview over de schietpartij. ‘De politie van Broward traint agenten als er buiten wordt geschoten, om dekking te zoeken, de situatie in te schatten en om dit door te geven’, aldus Peterson.

De schoolagent zag zich toen gedwongen zich te verdedigen nadat Trump hem openlijk aan de schandpaal had genageld en had bestempeld als lafaard. Ook bleek uit een video hoe Peterson zich minutenlang verschool en er niet voor koos om het schoolgebouw te betreden. ‘Toen het erop aankwam om naar binnen te gaan, om iets te doen, had hij de moed niet’, aldus Trump destijds.

Ouders blij

Ook de toenmalige politiebaas Scott Israel van Broward bekritiseerde de schoolagent stevig. Israel: ‘Hij had naar binnen moeten gaan, de schutter confronteren en hem doden.’ Justitie is nu ook deze mening toegedaan. ‘Peterson was in de positie om het gevecht met Cruz aan te gaan om te voorkomen dat nog meer slachtoffers vielen’, aldus de conclusie van het onderzoek naar de schoolschietpartij. ‘Hij koos er bewust voor om dat niet te doen.’

De voorzitter van de veiligheidscommissie van de school, sheriff Bob Gualtieri, haalde dinsdag hard uit naar Peterson. ‘Hij is een lafaard, een mislukkeling en een crimineel’, aldus Gualtieri. ‘Mensen werden gedood omdat hij niet optrad.’ Vader Fred Guttenberg, die zijn dochter Jaime verloor bij het bloedbad, zei na Petersons arrestatie dat hij ‘in de hel moet wegrotten’. Hij luchtte zijn hart op Twitter. ‘Je had sommigen van de zeventien kunnen redden’, aldus Guttenberg. ‘Je deed het niet en je loog erover.’

Petersons advocaat Joseph DiRuzzo denkt echter dat het OM er nog een flinke dobber aan zal hebben om de oud-agent veroordeeld te krijgen. Hij noemde de aanklachten ‘vergezocht'. Volgens hem slaat de aanklacht wegens kinderverwaarlozing nergens op omdat alleen ouders hiervoor kunnen worden aangeklaagd.

Ook zal hij tijdens de rechtszaak wijzen op een politierichtlijn van Broward die bepaalde dat agenten bij een schietpartij niet verplicht waren het gevecht met de schutter aan te gaan. Agenten ‘mogen’ ingrijpen, zo stond vorig jaar in de regels. Er stond, zo benadrukt DiRuzzo, niet ‘zullen’, dat veel meer dwingend is.

Meer over