Schoolagent bleef buiten wachten tijdens bloedbad in Florida

Een gewapende agent die aanwezig was bij het bloedbad op de middelbare school in Florida, heeft niet ingegrepen toen de schutter op de scholieren schoot. De schoolagent, Scott Peterson, bleef de hele tijd buiten het gebouw wachten. Dit heeft de politie bekendgemaakt. President Trump stelde donderdag nog voor leraren te bewapenen om toekomstige schietpartijen te voorkomen.

De schutter, Nicolas Cruz. Beeld EPA
De schutter, Nicolas Cruz.Beeld EPA

De agent heeft ontslag genomen. Politiebaas Scott Israel van Broward County had Peterson (54) vorige week al op non-actief gesteld. Het is nog onduidelijk of hij door het OM zal worden vervolgd.

Het is de tweede keer dat blijkt dat de politie steken heeft laten vallen. Vorige week werd al duidelijk dat de FBI lang voor het bloedbad op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland was getipt dat de schutter, Nicolas Cruz, had gedreigd een school binnen te vallen. De FBI kon hem echter niet opsporen. 'Ik zal een professionele schoolschutter worden', schreef Cruz vorig jaar bij een video van een blogger. Deze nam toen direct contact op met de FBI.

'Hij had naar binnen moeten gaan, de schutter moeten confronteren en hem moeten doden', zei sheriff Israel over de lakse houding van de agent die sinds 2009 was toegewezen aan de school. Cruz, een oud-leerling, doodde in totaal zeventien personen terwijl de schoolagent buiten wachtte: veertien leerlingen en drie leraren. De agent, wiens huis wordt bewaakt, is nu na een loopbaan van dertig jaar bij de politie met pensioen gegaan.

Meldingen over Cruz

'Mijn maag rolde om', zei Israel over het moment dat hij een video zag waarin is te zien dat de agent vier minuten buiten wacht. 'Er zijn hier geen woorden voor. Families hebben hun kinderen verloren. Wij hebben leraren verloren. Ik ben naar begrafenissen geweest, naar de huizen van de slachtoffers, naar wakes. Hier zijn echt helemaal geen woorden voor.'

De video was voor de sheriff al direct aanleiding de agent te schorsen. 'Wat ik zag, was dat de agent arriveerde aan de westkant van gebouw 12, zijn positie innam, maar nooit naar binnenging', aldus de sheriff. Het bloedbad dat Cruz binnen aanrichtte, duurde zes minuten. De bewaker arriveerde bij het gebouw negentig seconden nadat de schutter de eerste schoten had afgevuurd. Vervolgens bleef hij gewoon buiten wachten.

Ook de baas van het schooldistrict waaronder de middelbare school valt, Robert Runcie, reageerde geschokt. 'Ik ben in shock', aldus Runcie. 'Ik ben razend. Het is verontrustend dat we speciaal voor dit soort zaken iemand op de school hebben, maar dat hij niet ingreep. Hij deed zijn werk niet.'

Bewapenen leraren

De politie is ook een onderzoek begonnen naar twee agenten die in het verleden al vaker met de Cruz en diens broer te maken hadden gehad. Onderzocht wordt of ze meer hadden kunnen doen of moeten doen. Sinds 2008 had het kantoor van de sheriff 23 meldingen binnengekregen over Cruz of zijn broer, zo liet Israel weten.

President Trump zei woensdag dat het bewapenen van leraren ertoe kan bijdragen dat schietincidenten op scholen voorkomen kunnen worden. Ook de wapenlobby verenigd in de NRA is hiervan voorstander. Maar nu blijkt dat de schoolagent niet optrad, is het nog maar de vraag of gewapende leraren bij een nieuwe schietpartij wel zullen optreden. 'Als je een leraar hebt die bekend is met wapens, zou dat een aanval heel snel kunnen beëindigen', aldus Trump woensdag tijdens een gesprek in het Witte Huis met slachtoffers en nabestaanden van schietpartijen op scholen.

Meer over