Schone Handen-rechters in beklaagdenbank

De Italiaanse oud-premier Berlusconi heeft de rechters van de Operatie Schone Handen in de beklaagdenbank gezet. In aansluiting op de campagne tegen Antonio Di Pietro is tegen al diens ex-collega's een strafrechtelijk onderzoek ingesteld....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De oud-premier is bang dat zijn groeiende conflicten met justitie fnuikend worden voor zijn politieke ambities. Daarom wil hij de rechters vloeren voordat zij hetzelfde kunnen doen met hem. Vorige maand diende hij bij het Hof van Cassatie een klacht in. Hoofd-procureur Borrelli van Milaan en zijn zes procureurs zouden stukken die geheim hadden moeten blijven, hebben doorgespeeld naar de pers.

Het Hof heeft de klacht ontvankelijk verklaard en doorgegeven aan het parket van Brescia, dat alle zaken krijgt toegeschoven waarbij Milanese magistraten zijn betrokken. Borrelli zei dat hij deze 'provocatie' zou kunnen beantwoorden met klachten wegens smaad. 'Maar als het de bedoeling is om een onontwarbare kluwen te maken van klachten en tegenklachten, zodat de publieke opinie uiteindelijk het gelijk niet meer kan onderscheiden van het ongelijk, dan doen wij aan dat spel niet mee.'

De escalatie van de campagne tegen de rechters kan levensgevaarlijk worden voor de regering-Dini. Een van de steunpilaren van die campagne is de minister van Justitie, Filippo Mancuso. De benoeming van deze formalistische ex-rechter tot minister was doorgedreven door Berlusconi.

Tijdens een bezoek aan Brazilië hekelde president Scalfaro de 'afbraak' van de Operatie Schone Handen. Minister Mancuso, die net als zijn voorganger Biondi de Milanese onderzoeksrechters heeft onderworpen aan een inspectie door zijn ministerie, voelde zich aangesproken. Onder luid rechts applaus gaf hij Scalfaro lik op stuk.

De linkse PDS, Dini's belangrijkste parlementaire steunpilaar, eiste het aftreden van Mancuso. Dini vroeg hem op te stappen voordat een motie van wantrouwen fatale gevolgen kon hebben voor de hele regering. Maar Mancuso wil alleen aftreden als ook het hele kabinet z'n ontslag aanbiedt. De tijdbom-Mancuso kan ieder moment ontploffen.

De politieke restauratie wordt bevorderd door de ommezwaai van de PDS. Volgens deze ex-communisten moeten de rechters zich voortaan met hun eigen zaken bemoeien, en zeker niet meer met de politiek. Het enthousisasme van de PDS voor justitie zou zijn getaand nu steeds meer corruptievuil naar boven komt in het onderzoek naar de coöperaties, financiële kolossen die gelieerd zijn aan de PDS.

Op haar buitengewone partijcongres, dat zaterdag eindigde, heeft de PDS zich opgeworpen als Italiës enige moderne, liberale partij en toekomstige regeringspartij, met als premier de progressief-katholieke econoom Romano Prodi. PDS-leider D'Alema erkende Berlusconi als de leider van rechts. Er moet een eind komen, zei hij, aan de verkettering van de tegenstanders.

Een van de sprekers op het congres was Berlusconi zelf. Hij vond dat Prodi z'n leiderschap nog niet had verdiend, viel de rechters van de Operatie Schone Handen aan, sprak niet over z'n belangenconflicten en deed inhoudelijk geen enkele concessie. Maar het feit dàt hij sprak, wordt gezien als een teken van ontspanning, zowel D'Alema als Berlusconi willen dit najaar algemene verkiezingen. Daarvoor is een minimaal akkoord nodig over de regels.

Meer over