Scholma en Jansen uitblinkers bij NK

Auke Scholma en Gérard Jansen staan halverwege het NK dammen aan kop. Van de achtervolgers maakt Groninger Martin Dolfing de meeste indruk, terwijl grote kanshebbers als Rob Clerc en Hans Jansen nog op hun eerste overwinning wachten....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Scholma trok uit zijn partijen in de vierde en vijfde ronde het optimale resultaat. Tegen Mathijsen en Van Dusseldorp wist hij zorgvuldig opgebouwd voordeel met sterk gespeelde eindspelen tot winst te voeren. In de zesde ronde leek Scholma lange tijd zijn koppositie te verstevigen toen hij tegen Marino Barkel opnieuw formidabel voordeel had afgedwongen. Maar ditmaal kon de Fries de met remisewendingen bezaaide route naar winst niet vinden.

Daardoor kon Jansen langszij komen na een overwinning op Alex Mathijsen die het in dit toernooi zwaar te verduren krijgt. De druk op de lange vleugel werd Mathijsen fataal toen de tegenactie door het centrum vertraging opliep door de ideaal geposteerde schijven in de achterhoede van Jansen. Die tekende daarmee zijn tweede overwinning aan.

Met een overwinning minder volgen Martin Dolfing, Wieger Wesselink en Ron Heusdens het leidende tweetal. Van die drie maakt de jonge Dolfing (24) tot nog toe de meeste indruk. In de eerste ronde won hij fraai van Mathijsen en hij wist met moeilijk te doorgronden laveerspel topspelers als Jansen en Wesselink zwaar in de verdediging te drukken, echter zonder dat de ervaren dertigers hun taaie verdediging moesten loslaten.

Zaterdag trad Dolfing ook Rob Clerc met open vizier tegemoet door linea recta aan te sturen op een spannende hekstelling. De partij eindigde in remise nadat de achtvoudige titelhouder de stellingen had opengebroken.

Door de beloning van een overwinning met drie punten oogt de ranglijst anders dan normaal. Zo staat Van Dusseldorp met een zege en twee verliespartijen gelijk met de kanshebbers Clerc, Hans Jansen en Hein Meijer die louter remises scoorden. Clerc kende wel groot voordeel in zijn partijen tegen Hein Meijer en Sven Winkel maar miste vlak voor de tijdcontrole kansrijke voortzettingen. Hans Jansen speelt wisselvallig maar wist zaterdag tegen Wieger Wesselink tot substantieel voordeel te komen. Hij mag hopen dat een kentering op komst is.

Door de nieuwe telling zweeft Kees Thijssen als enige tussen kop en middenmoot. Hij liet een zege op Van Dusseldorp volgen door verlies tegen Winkel. In tijdnood kwam de witspeler er niet meer uit en moest kansloos offeren na een gevecht vanuit de Kelleropening. Beiden moesten het noteren in de tijdnoodfase staken om voldoende zetten te kunnen produceren.

In de reconstructie achteraf kwamen beide spelers tot een spelverloop waarin Thijssen een kans had gemist. Volgens Winkel was de partij dan ook volgens een andere zettenvolgorde gelopen.

Meer over