Scholier zwaargewond na steekpartij op school

Door een steekpartij op een school in Heerenveen is dinsdagochtend een 17-jarige leerling zwaargewond geraakt. De 14-jarige dader uit Heerenveen is aangehouden...

Een leerkracht wist de dader te overmeesteren. Het mes waarmee de jongen had gestoken, is direct na de steekpartij in beslag genomen. Het incident had plaats op het schoolplein waar vijftig leerlingen stonden.

De schoolleiding heeft nog geen idee wat het motief was voor de steekpartij. 'Het 17-jarige slachtoffer is een zachtaardige, communicatief vaardige jongen, die geen conflicten opzoekt', zei De Jong 's middags op een persconferentie. De vermeende dader is van Srilankaanse afkomst, het slachtoffer komt van de Nederlandse Antillen. De school zegt het incident niet te hebben zien aankomen.

Het slachtoffer, uit Heerenveen, is een keer in de buik gestoken. Hij verkeert buiten levensgevaar. Dinsdagmiddag kreeg de zwaargewonde leerling bezoek van zijn ouders en de schooldirecteur.

De leerlingen van de school voor praktijkonderwijs in Heerenveen zijn woensdag vrij. Wel is er geestelijke verzorging aanwezig. Voor de ouders van de kinderen wordt deze week een speciale bijeenkomst georganiseerd met politie, slachtofferhulp en docenten. De 147 leerlingen zijn moeilijk lerende jongeren. Hen is verboden met de pers te spreken. 'Leerlingen halen fictie en werkelijkheid soms door elkaar. Daarom willen we niet dat ze met de pers praten', aldus de schoolleiding.

Vorige week kreeg de school nog een enquête toegestuurd over geweld op school, naar aanleiding van de schietpartij op het Terra College in Den Haag. 'Dat staat ver van ons vandaan', had een schoolmedewerker toen gezegd.

Meer over