Scholen Delhi sluiten wegens smog, 'stad is Gotham City geworden'

Inwoners van Delhi worstelen met de luchtvervuiling die zo erg is, dat de concentratie van schadelijke deeltjes bijna niet meer is te meten. De autoriteiten hebben alarm geslagen en besloten scholen de komende drie dagen in elk geval dicht te houden. 'Ik heb de zon al een week niet op zien komen', twittert een inwoner.

Mensen zijn in het verkeer nauwelijks zichtbaar vanwege de smog. Beeld epa
Mensen zijn in het verkeer nauwelijks zichtbaar vanwege de smog.Beeld epa

In de hoop de vervuiling terug te dringen, mag er zeker vijf dagen niet meer gebouwd of gesloopt worden in de stad en wordt een kolencentrale tijdelijk stilgelegd. Er zal ook water over de grote wegen worden gesproeid zodat er minder stof zal opdwarrelen en inwoners worden geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven en vanuit huis te werken als dat mogelijk is.

De smog is zo dik dat de stad in een soort zwarte mist is gehuld. Volgens de zender NDTV was het zicht in Delhi om half negen 's morgens niet meer dan 200 meter. Inwoners twitteren bezorgd dat ze moeite hebben met ademhalen, enkelen zeggen dat ze hun gezin uit de stad willen weghalen omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen voor hun gezondheid. 'Delhi ziet er uit als Gotham City', twittert Furquan Khan met een foto van een weg waarop met moeite een paar achterlichten van een auto zijn te onderscheiden.

(Tekst gaat verder onder de tweet.)

Zwarte mist

De concentratie van PM2,5 (dat zijn fijnstofdeeltjes die in doorsnee kleiner zijn dan 2,5 micrometer en zich daardoor diep in de longen nestelen) steeg op sommige plaatsen in de stad tot zeker 999 microgram per kubieke meter. Dat is meer dan 90 keer boven het niveau dat door de Wereldgezondheidsorganisatie als schadelijk wordt beschouwd, en 15 keer meer dan de norm van de Indiase regering. Ter vergelijking: toen vorig jaar december in Peking de code rood werd afgekondigd, lag het aantal schadelijke fijnstofdeeltjes op 500 microgram per kubieke meter.

De vervuiling heeft meerdere oorzaken. Vorige week was het Diwali, een hindoeïstisch feest waarbij de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd, waarbij zoveel vuurwerk wordt afgestoken dat de stank van kruit nog dagen in de stad blijft hangen. Daarnaast wordt de luchtkwaliteit in de winter verergerd doordat arme inwoners in de koude maanden rommel verbranden om zichzelf warm te houden en doordat boeren in het gebied rond de stad de overblijfselen van hun gewas in brand steken.

Volgens de WHO sterven er elk jaar 620 duizend mensen aan ziektes die zijn gerelateerd aan de vervuiling.

Een Indiase vrouw loopt langs de Jama Masjid in het centrum van Delhi. De stad is volledig gehuld in een zwarte mist. Beeld afp
Een Indiase vrouw loopt langs de Jama Masjid in het centrum van Delhi. De stad is volledig gehuld in een zwarte mist.Beeld afp
Meer over