Schnitzler, Campert en De Moor

En dan hier nog kleurrijke Oekraïners, een roman uit de nalatenschap van Arthur Schnitzler, de scheepstoeter van de Camperts en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Gezellige verhalen

In Vaals, op de route naar het Drielandenpunt, verkopen een broer en een zus van oudsher vlaaien aan toeristen. Ze wilden het volhouden tot hun pensioen, maar nu zijn ze 53 en sluiten de tent. Althans, zo begint 'Over de Rijksweg', het eerste verhaal uit de tragikomische bundel Gezellige verhalen van Marente de Moor, vijf jaar geleden winnares van de AKO-Literatuurprijs.

null Beeld
Beeld

Amba of de kleur van rood

Tijdens een rel in 1965 worden de geliefden Amba en Bhisma uit elkaar gedreven. Vele jaren later, in 2006, vindt zij op het Molukse eiland Buru (waar zich ten tijde van Soeharto een strafkolonie bevond) zijn graf en drukt zich daar tegenaan. Dat levert haar messteken op van een andere vrouw, die beweert dat in het graf haar echtgenoot rust. De Indonesische Laksmi Pamuntjak schreef met Amba of de kleur van rood, vertaald door Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos, een roman die mythe en tijdsbeeld verknoopt.

null Beeld
Beeld

De brug van San Luis Rey

Drie keer won de Amerikaanse schrijver Thornton Wilder (1897-1975) de Pulitzer Prize. Twee keer met toneelstukken, en in 1928 met een korte roman. Die is vertaald door Peter Bergsma: De brug van San Luis Rey , waarin de monnik Juniper zich verdiept in de levens van vijf mensen die van de mooiste brug van Peru zijn gestort, op vrijdag 20 juli 1714, rond het middaguur.

null Beeld
Beeld

Godfried Daneels

Het gezicht van de katholieke kerk in België, voormalig aartsbisschop Godfried Maria Jules Danneels (1933), de man die voor Herman Van Rompuy 'rustige vastheid in de Europese kerk' verpersoonlijkt, wordt door de theologen Jürgen Mettepenningen en Karim Schelkens geportretteerd in een vuistdikke biografie, Godfried Danneels. Het levensverhaal begint in het West-Vlaamse dorp Kanegem, waar de kleine Godfried aan de hand van moeder Danneels des zondags de replica bezoekt van de Lourdesgrot, 'gebouwd achter het dorpsschooltje door de Zusters van 't Geloove'. Alle staties in Danneels lange loopbaan passeren de revue. Het jaar 2010, het 'annus horribilis' waarin Danneels werd verweten de ophef over seksueel misbruik in de kerk te bagatelliseren, krijgt een eigen hoofdstuk.

null Beeld
Beeld

Moederziel

De dichter Krijn Peter Hesselink (1976) ontpopt zich als romancier met Moederziel, over een man die na jaren zijn moeder terugziet, bij toeval, in een Drents dorp. Grijze haren in een knotje, dunne lippen. 'Dit is iemand met wie je beter geen ruzie kunt zoeken.'

null Beeld
Beeld

Late roem

Het is lang geleden dat de bejaarde Weense dichter Saxberger de bundel Omzwervingen publiceerde. Een jongeman die bij hem aanbelt, laat hem weten dat de nieuwe generatie de bundel heeft herontdekt. Hij nodigt de oude poëet uit om de schrijverskring Geestdrift te ontmoeten in een koffiehuis dat aan het beroemde Griensteidl doet denken, in de novelle Late roem die werd aangetroffen in de nalatenschap van Arthur Schnitzler (1862-1931), en die verschijnt in de Nederlandse vertaling van Elly Schippers.

null Beeld
Beeld

De witte weg

De meeslepende familiekroniek De haas met de amberkleurige ogen (2010) maakte de Britse Edmund de Waal, tot dan toe bekend als een minimalistische keramist, op slag ook een internationaal geroemde bestsellerauteur. In zijn nieuwe non-fictieboek De witte weg beschrijft De Waal zijn levenslange fascinatie voor de techniek die klei in keramiek verandert. In het als een reisverhaal gecomponeerde relaas bezoekt hij Venetië, Versailles en Delft, hij volgt de Zijderoute, verdiept zich in de familiegeschiedenis van de Wedgwoods en in het vergeten verhaal van Heinrich Himmlers porseleinfabriek in Dachau.

null Beeld
Beeld

Het land dat maar niet wil lukken

E en homopriester in Donetsk, een ultranationalist in Lviv, een mijnwerker in Novodonetsk en andere kleurrijke Oekraïners komen aan het woord in Het land dat maar niet wil lukken van Fleur de Weerd. De journaliste werkte de afgelopen jaren in Kiev als correspondent voor onder andere Trouw en Het Parool en wil laten zien dat het complexe Oost-Slavische land meer is dan een speelbal van Rusland. De titel van het eerste hoofdstuk: 'Feministen zijn lelijk, en Europese vrouwen ook.'

null Beeld
Beeld

Dierbaar

Samen met echtgenoot Remco bewoont Deborah Campert een groot huis met vier verdiepingen in Amsterdam. De ruime afmetingen hebben consequenties: zelfs als ze hard roepen horen de echtelieden elkaar niet altijd. De oplossing vond Deborah in een winkel voor scheepsbenodigheden: een glimmende messing scheepstoeter. 'Als ik toeter komt hij binnen de kortste keren tevoorschijn', schrijft ze bij de afbeelding in Dierbaar een miniatuuralbum met zestig mooie, grappige, ontroerende miniatuurobjecten uit haar verzameling.

null Beeld
Beeld
Meer over