Schmierende acteurs

BEREND JAN BOCKTING

'Een filmster kijkt naar een script en denkt: wat kan ik eraan veranderen zodat het verhaal bij me past? Een acteur kijkt en denkt: wat kan ik veranderen zodat ik in het verhaal pas?'

Volgens Michael Caine veranderde zijn rol in Little Voice (goed voor een Golden Globe nominatie) hem van een filmster in een filmacteur.

De vooraanstaande Britse acteurs in Little Voice, de verfilming van het toneelstuk The Rise and Fall of Little Voice, schmieren dat het een aard heeft. De film kan dat goed hebben, maar dankt zijn charme toch vooral aan de veelal zwijgende Jane Horrocks. Een onbekende naam, maar geen onbekend gezicht. Ze was Bubble, de schichtige assistente van Edina in Absolutely Fabulous. In Little Voice speelt ze LV (een afkorting van 'little voice'), die met haar adhd-moeder boven de voormalige platenzaak van haar overleden vader woont. Het verdriet dat zij om hem heeft, gaat aan haar moeder voorbij. Alleen in haar kamer, omringd door de lp's van Billie Holiday, Judy Garland en Shirley Bassey, probeert ze dat te verwerken. Onder meer door zo nu en dan, wanneer zijn geest voor haar verschijnt, in oorstrelend gezang uit te barsten. Dat hoort op een dag de louche impresario Ray Say (Michael Caine), scharrel van de rondborstige moeder (Brenda Blethyn). Dan lijkt het verhaal een gekende wending te nemen, maar de afloop is gelukkig iets verrassender. De titels vermelden, begrijpelijkerwijs met trots, dat Horrocks alle zangpartijen zelf voor haar rekening heeft genomen. Die wetenschap is beslist een meerwaarde.

Little Voice (Mark Herman, 1998)

Arte, 23.50-0.25 uur.

Mission: Impossible

(Brian De Palma, 1996) Regisseur Brian De Palma is dol op stileren. 'Ik probeer altijd zo veel stijl in mijn films te proppen, dat het nog net niet lachwekkend wordt', zei hij eens. Voor zijn doen heeft hij zich in Mission: Impossible uit 1996 nog ingehouden. Geen ellenlange shots, vertraagde beelden of voyeuristische cameraposities, maar wel weer splitscreen - zijn handelsmerk waarmee hij de kijker van extra informatie voorziet en de spanning opvoert. Zijn verfilming van de populaire televisieserie uit de jaren zestig over superspion Ethan Hunt (Tom Cruise) kenmerkt zich verder door een razendsnelle montage van spectaculaire scènes, die wel een tikkeltje ten koste gaat van de logica, maar een kniesoor die daar een probleem van maakt. Daarnaast verhoogt de aanwezigheid van Jon Voight en Vanessa Redgrave het kijkplezier aanzienlijk. In de belangrijkste scène van de film, een inbraak in het hoofdkantoor van de CIA, laat De Palma zijn specialiteit - virtuoze spanningsopbouw - bovendien volledig zien. Cruise moet daarin een beveiligde computerruimte binnendringen. Het alarm gaat af bij elk geluid, als de temperatuur oploopt of wanneer de vloer ook maar een fractie van een seconde wordt aangeraakt. De film bracht honderden miljoenen dollars op en er verschenen drie vervolgen, waarvan alleen het recent verschenen deel vier (van animatiefilmer Brad Bird) bij het hoge niveau van De Palma in de buurt komt.

SBS 6, 20.30-22.45 uur.

Liar Liar

(Tom Shadyac, 1997) Jim Carrey leefde ten tijde van Liar Liar op het hoogtepunt van zijn gekkebekkenperiode. Ace Ventura, The Mask en Dumb & Dumber hadden hem in één jaar tijd richting supersterrenstatus gekatapulteerd. In Liar Liar speelt hij een advocaat die zelfs tegen zoontje Max de boel bij elkaar liegt - totdat Max op zijn verjaardag wenst dat vader voor een dag geen onwaarheden kan vertellen. De wens komt uit, wat Carrey in redelijk grappige situaties brengt. Hoewel hij de rem op zijn gymnastiekgezicht er een beetje op zette, duurde het tot The Truman Show- een jaar later - voor hij bewees écht te kunnen acteren.

RTL 8, 20.30-22.15 uur.

undefined

Meer over