Schippers moet Erasmus MC 236 miljoen betalen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet het Erasmus Medisch Centrum 235,9 miljoen euro schadevergoeding betalen omdat het ministerie steun voor nieuwbouw niet is nagekomen.

Redactie
Schippers zette vorig jaar september een streep door de toezeggingen van haar voorganger omdat die zou neerkomen op staatssteun. Beeld anp
Schippers zette vorig jaar september een streep door de toezeggingen van haar voorganger omdat die zou neerkomen op staatssteun.Beeld anp

Dat is de uitkomst van een bindend onderzoek door advocatenkantoor NauthaDutihl, dat vrijdag door Schippers aan de Tweede Kamer is gestuurd.

In 2008 ondervond Erasmus MC problemen met de financiering van nieuwbouwplannen. Toenmalig minister Ab Klink van VWS heeft toen 100 miljoen extra toegezegd om de financiering rond te krijgen. Door een garantieregeling hierbij zou het bedrag uiteindelijk veel hoger uitkomen.

Schippers zette vorig jaar september een streep door de toezeggingen van haar voorganger omdat die zou neerkomen op staatssteun. Ze kwam met het academisch ziekenhuis overeen om een schadevergoeding te laten vaststellen.

Het Erasmus Medisch Centrum. Beeld anp
Het Erasmus Medisch Centrum.Beeld anp

Die compensatieregeling is nu door het advocatenkantoor bepaald. Volgens het kantoor kan de schadevergoeding niet worden aangemerkt als ontoelaatbare staatssteun. Als VWS alle toezeggingen van Klink was nagekomen had dit het ministerie 261,6 miljoen gekost, aldus NauthaDutilh.

In de Tweede Kamer ontstond vorig jaar ophef over de regeling omdat het niet door Klink was geïnformeerd over de regeling. Volgens hem was er geen staatsrechtelijke verplichting om de Kamer te informeren.

Meer over