Schippers heeft een luxeprobleem

Dafne Schippers is en blijft zevenkampster, zelfs een glorieuze sprintzege in de Diamond League verandert dat niet. Wel heeft haar verrassende overwinning op de 200 meter in Glasgow, krap twee uur nadat ze het stokoude Nederlandse record op de 100 meter had verbeterd, haar aan het twijfelen gebracht over de EK atletiek.

AMSTERDAM - Vandaag besluit het 22-jarige dubbeltalent op welke onderdelen ze uitkomt bij de EK in Zürich, volgende maand. Ze zal kiezen tussen de zevenkamp en de 4x100-meter-estafette, of de combinatie van drie sprintnummers: de 100, 200 en 4x100 meter. Op alle onderdelen is ze kandidaat voor goud. Op de sprintnummers voert ze de Europese seizoensranglijst aan, op de zevenkamp staat ze tweede achter een Britse atlete die bij de EK ontbreekt.


Het is uitgesloten in Zurich de zevenkamp te combineren met de individuele sprintnummers. De 200 meter beslaat dezelfde twee dagen als de zevenkamp en de 100 meter gaat eraan vooraf. Uitkomen op de korte sprint en de zevenkamp is vragen om blessures.


'Het is een lastige keuze', zegt Schippers vanuit Glasgow, een dag na de zeges waarmee ze internationaal indruk maakte. Op de 200 meter versloeg ze onder anderen olympisch kampioene Allyson Felix door haar eigen Nederlandse record met 0,01 seconde te verbeteren tot 22,34. In de B-race van de 100 meter liep ze 11,03: 0,05 seconde sneller dan Nelli Cooman in 1986 en 1988. Met haar tijd was Schippers in de A-race tweede geworden, achter winnares Michelle-Lee Ahye (11,01). Ze was sneller dan tweevoudig olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce (11,10).


Schippers is sinds ze twee jaar geleden bij de EK als vijfde eindigde op de 200 meter flink vooruitgegaan. Het heeft haar nieuwsgierig gemaakt naar haar mogelijkheden op de sprint. Op de zevenkamp pakte ze vorig jaar brons bij de WK. 'Het gaat alleen om sprinten bij de EK. Het is geen keuze voor altijd. In 2015, als er weer een WK is, ga is sowieso weer meerkampen. Als ik ga sprinten in Zürich is het vooral om eens te testen hoe het gaat. Om te ontdekken wat ik kan.'


Als zevenkampster is Schippers gewend zeven onderdelen in twee dagen af te werken. Toch betekent dat niet automatisch dat haar lichaam bestand is tegen zes sprintwedstrijden in vier dagen: driemaal 100 meter en driemaal 200 meter. Met de 4x100-estafette erbij zou ze alle zes dagen van de EK actief zijn en acht wedstrijden sprinten.


Schippers: 'Het zou heel pittig zijn, mentaal en fysiek. Sprinten is echt anders dan een zevenkamp. Bij de zevenkamp heb je ook onderdelen als kogelstoten en speerwerpen. Die vragen minder energie dan een sprint. Bovendien heb je niet steeds dezelfde spierbelasting. Op de zevenkamp heb je de eerste dag vier onderdelen en de tweede dag drie. Het zou onmogelijk zijn om een dag vier keer te sprinten en de tweede dag drie keer.'


De keuze is aan Schippers, zegt bondscoach Bart Bennema. Hij was verrast door de toptijden en de zege op de 200 meter, al hield hij wel rekening met een sterk optreden in Glasgow. Hoewel Schippers vooral traint voor de zevenkamp heeft hij in de schema's een trainingsblok met het accent op de sprint opgenomen. Bovendien is een EK-jaar het uitgelezen moment om Schippers op 100 en 200 meter te testen.


Ondanks haar natuurtalent sprint ze weinig wedstrijden. De 200 meter, haar beste afstand, loopt ze meestal als het vierde onderdeel van de zevenkamp. Ze loopt vrijwel altijd in haar eentje ver vooruit. Het komt zelden voor dat ze tot de eindstreep moet strijden, zoals in Glasgow, waar ze Felix 0,01 seconde voorbleef. Het vergt oefening om niet te verkrampen als er een directe tegenstander in de buurt is. Topsnelheid vereist ontspanning.


In Götzis, afgelopen mei, liep Schippers tijdens de zevenkamp naar 22,35. Ze was al vermoeid door drie eerdere onderdelen, maar dat leek haar niet te hinderen. In Glasgow probeerde ze dat gevoel op te roepen door twee uur voor de 200 meter een 100 meter te lopen, als opwarmertje.


Schippers: 'Het heeft twee effecten. Je lichaam wordt er wakkerder van. En misschien ben je ook een beetje relaxter als je een beetje moe bent. Als ik heel graag hard wil lopen, kom ik soms op volle snelheid uit de bocht. Dat breekt me op. De 200 meter is er te lang voor.'


Bennema denkt dat Schippers de 200 meter ook zonder opwarmwedstrijden snel kan lopen. 'Ze moet geduld durven hebben en niet voluit weggaan.' In Glasgow lukte dat perfect, meent hij, waardoor ze Felix aftroefde op de laatste meters. Bij de EK schat hij haar medaillekansen op de sprint hoog in.


Een paar jaar geleden vond ze het nog lastig meerdere dagen achter elkaar te sprinten, maar naar zijn inschatting heeft ze nu voldoende wedstrijdervaring. Vorig jaar werd ze op de 100 meter Europees kampioen onder 23 jaar. Bij het verspringen pakte ze brons.


Bennema: 'Als ze kiest voor de sprint doet ze dat omdat ze in Zürich wil winnen. Maar ze vindt de meerkamp veel te leuk om ermee te stoppen. Ze zei laatst nog dat ze ook zo graag nog eens 7 meter wil springen.'

Meer over