Schippers en Samuel halen toptijd Cooman niet

AMSTERDAM - Ze azen op een Nederlands record dat ouder is dan zijzelf: Dafne Schippers en Jamile Samuel. Op de snelle baan van het Zwitserse Lausanne hoopten de 22-jarige sprintsters gisteren de toptijd van Nelli Cooman op de 100 meter uit de boeken te lopen. Maar ze kwamen geen van beiden in de buurt van de 11,08 die hun voorgangster tweemaal liep, in 1986 en 1988.

Schippers en Samuel moesten genoegen nemen met 11,28 (vijfde) en 11,37 (zevende) in de race die ondanks het onbevredigende resultaat een mijlpaal was voor de Nederlandse sprint. Nooit eerder mochten twee Nederlandse atletes in de Diamond League tegen elkaar uitkomen op het koningsnummer van de atletiek.

Die toegang hadden de sprintsters zelf afgedwongen door Europese toptijden te lopen. Samuel verbeterde haar persoonlijke record vorige maand in Genève tot 11,12, Schippers kwam twee weken geleden in Braunschweig tot 11,16. Zij kwam exact een jaar geleden in Lausanne al bijna aan de oude tijd van Cooman. Ze won in 11,09.

Het dubbeltalent - Schippers won vorig jaar op de zevenkamp brons bij de WK atletiek - had gisteren in de buurt van die tijd kunnen komen als ze beter was gestart. Haar recordpoging was in feite al over voordat ze een pas had gemaakt. Ze reageerde verreweg het traagst op het startschot: het kostte haar 0,303 seconde om weg te komen. Ze lag meteen zo'n 0,15 seconde achter op haar belangrijkste rivales.

Met een normale start had ze als derde kunnen eindigen, achter winnares Michelle-Lee Ahye (10,98) en Murielle Ahoure (10,98). En wie weet wat haar tijd was geweest zonder de schrik van het foute vertrek, en de verkramping die vaak het resultaat is van zo'n vroege fout.

De meerkampster weet dat haar start voor verbetering vatbaar is. Vorige week probeerde ze op de training nog haar tweede pas iets kleiner te maken. Als dat lukt, komt ze na start minder snel omhoog. Ze maakt gemakkelijker snelheid doordat haar lichaamszwaartepunt voor haar voeten blijft. Gisteren leek ze na het startschot meteen rechtop te staan.

Ondanks haar aanleg voor de sprint blijven de 100 en 200 meter voor Schippers bijzaak. Bij de EK atletiek is ze voornemens uit te komen op de zevenkamp, niet op de sprintnummers.

Als ze ongeschonden uit die strijd komt, zal ze met Samuel meedoen aan de 4x100-meter-estafette. In Lausanne won de Nederlandse ploeg de estafette in een nationaal record van 42,40. Ze verbeterden hun twee jaar oude toptijd met 0,05 seconden.

De 100 meter bij de mannen stond in Lausanne in het teken van de rentree van Tyson Gay, de Amerikaanse sprinter die een relatief lichtte dopingschorsing van een jaar kreeg opgelegd nadat hij zijn frauduleuze praktijken tot in detail bekende aan het Amerikaanse antidopingbureau Usada, na een positieve test. Hij nam het op tegen een andere Amerikaan met een besmet verleden, de olympisch kampioen Justin Gatlin (2004).

Gatlin won het duel. Hij liep met 9,80 de snelste tijd van het seizoen. Gay moest genoegen nemen met de tweede plaats: 9,93. Voor Gatlin was het zijn negende zege op rij dit seizoen op de 100 meter. Wereldrecordhouder Usain Bolt heeft dit jaar nog geen wedstrijd gelopen.

undefined

Meer over