Schippers blijft timing zaak-Cees H. 'te toevallig' vinden

Vier dagen lang is er driftig gespeculeerd over de bewering van Volksgezondheidsminister Edith Schippers dat haar VVD een hak is gezet in de verkiezingscampagne. Vandaag werd ze ter verantwoording geroepen door de Tweede Kamer. Ze hield vooral de mogelijkheid open dat er op het ministerie van Veiligheid en Justitie van alles mis is.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Beeld anp
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid.Beeld anp

D66-Kamerlid Gerard Schouw wilde van haar weten of Schippers bleef bij de samenhang die ze in De Telegraaf zag in de reeks recente strafrechtelijke onderzoeken naar VVD'ers en de afgetreden bewindslieden van Veiligheid en Justitie.

Tijdens het vragenuurtje Schippers bleef bij haar stelling, maar focuste vooral op de publiciteit die ontstond net voor twee verkiezingen in de zaak Cees H. Het gaat om een deal die staatssecretaris Fred Teeven als toenmalig officier van Justitie sloot met drugscrimineel Cees H. Schippers: 'Een vijftien jaar oude zaak duikt op één jaar geleden, vlak voor de verkiezingen. Vervolgens duikt die zaak weer op vlak voor de huidige verkiezingen.' Dat vond Schippers 'te toevallig'. Ze repte niet meer over de andere affaires die in campagnetijd gingen spelen.

Wat vooral opviel in de verdediging van Schippers is dat ze in de beantwoording zes maal wees naar het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) als mogelijk lek van informatie dan wel onbekwaam in het zoeken naar de bon met het betaalde bedrag aan de crimineel. Ze haalde ook Rutte aan die perse aanvullend onderzoek wil naar vermeende lekkages op VenJ. Het heeft er alle schijn van dat de ambtelijke top zich moet schrap zetten als de nieuwe minister van Justitie aantreedt.

De liberalen zijn al langer gebeten op de onrust op het ministerie van VenJ. Zo is er in de partijtop grote ergernis over het feit dat ambtenaren met enige regelmaat lieten lekken dat Fred Teeven heel goed minister Opstelten tussentijds zou kunnen opvolgen. Zo stoorde de partijtop zich er vorige week aan dat de woordvoering van Justitie meldde dat er geen document was, maar slechts een screenshot. 'Juridische handigheidjes', waar ze bij de VVD van gruwen. Schippers moest de Kamer beloven niet meer te spreken over complotten, zolang het onderzoek naar de `Teevendeal' loopt.

Lees alles over de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de besturen van de waterschappen in ons dossier.

De VVD kiest een wat al te doorzichtige campagnestrategie om de aandacht af te leiden van het eigen falen, schrijft chef politiek Raoul du Pré in zijn commentaar.

Voormalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Hij vertrok samen met minister Opstelten nadat die de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een oude deal van justitie met drugscrimineel Cees H. Beeld anp
Voormalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie. Hij vertrok samen met minister Opstelten nadat die de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een oude deal van justitie met drugscrimineel Cees H.Beeld anp
Meer over