Schiphol laat toestel DCA niet gaan zonder pantserdeur

Passagiers van de Antilliaanse Dutch Caribbean Airlines (DCA) zijn woensdagavond op Schiphol gestrand. Hun vliegtuig mocht niet vertrekken omdat het geen bepantserde cockpitdeur heeft....

ANP

Kogelvrije cockpitdeuren zijn sinds vorig jaar verplicht op alle intercontinentale vliegtuigen. Dit naar aanleiding van de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001. Het Servische toestel waarmee DCA om 22.00 uur naar Curaçao zou vliegen voldoet niet aan die eis en mag dus niet vertrekken van Schiphol, zo bevestigde ook de Antilliaanse minister Omayra Leeflang (Verkeer en Vervoer).

'Samen met de Directie Luchtvaart van de Antillen is nog geprobeerd om de Nederlandse Rijksluchtvaartdienst op andere gedachten te brengen, maar dit is niet gelukt', aldus de minister woensdag. 'Ze maken geen enkele uitzondering.' De minister bemoeit zich met deze kwestie, omdat de retourvlucht naar Amsterdam, die voor donderdag gepland stond, bestemd was voor de bursalen. Dit zijn Antilliaanse jongeren die komend studiejaar in Nederland gaan studeren.

Traditiegetrouw reizen deze circa driehonderd studenten tegelijkertijd en krijgen in Nederland een kennismakingsprogramma voordat de studenten elk naar hun studiestad vertrekken. Leeflang zegt dat alles in het werk wordt gesteld om de jongeren binnen enkele dagen alsnog te kunnen laten reizen. 'Maar ik geef toe dat het er niet hoopvol uit ziet', aldus Leeflang.

De nieuwe luchtvaartmaatschappij Dutch Caribbean Exel zegt pas op zijn vroegst maandag plaats te hebben en de gesprekken met de KLM hebben ook niets concreets opgeleverd, zegt de minister. 'Het is hoogseizoen en alles zit vol.'

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij DCA heeft al lange tijd problemen. Sinds de samenwerking met het Belgische Sobelair in januari werd beëindigd ging het met de transatlantische vluchten snel bergafwaarts. De maatschappij ging op zoek naar een nieuwe partner maar kwam niet verder dan korte samenwerkingen met maatschappijen als Air Holland, Air Atlanta Icelandic, Royal Jordanian, My Travel Airways en Air Luxor uit Portugal.

Technische mankementen aan de Lockheeds van Air Luxor leidden eerder deze maand zelfs tot een officieel onderzoek van de Antilliaanse autoriteiten naar de veiligheid van de vloot van DCA.

Meer over