NieuwsMigranten

Schip met migranten voor Italiaanse kust wijst hulp Spanje af: wegens noodsituatie aan boord geen tijd meer

De Spaanse regering heeft aangeboden het schip van de Spaanse hulporganisatie Open Arms toe te laten in de haven van Algeciras. Het schip, met ruim honderd migranten aan boord die uit de Middellandse Zee werden opgepikt, ligt al dagen voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Open Arms liet vrijwel meteen weten niet in te kunnen gaan op het aanbod, vanwege de noodsituatie aan boord. De reis naar Spanje zou te lang duren.

Redactie
Toeristen maken foto's van het schip Open Arms, dat dichtbij de Italiaanse kust ligt. Beeld Reuters.
Toeristen maken foto's van het schip Open Arms, dat dichtbij de Italiaanse kust ligt.Beeld Reuters.

Met het aanbod leek Spanje zondag een einde te maken aan de patstelling die halverwege vorige week begon. Een rechtbank in Rome bepaalde toen dat het schip op humanitaire gronden moest worden toegelaten, maar Salvini vaardigde daarop een bevel uit het schip tegen te houden als het zou proberen de haven van Lampedusa binnen te varen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez zei dat hij besloten had het schip toe te laten gezien de ‘noodsituatie’ aan boord. Juist vanwege die noodsituatie zei een woordvoerder van Open Arms dat het ondenkbaar was nu nog koers te zetten naar Algeciras. De reis zou zes dagen duren. ‘Vanwege de noodsituatie moeten we nu aan wal gaan.’

De kapitein van het schip, dat enkele honderden meters uit de kust van Lampedusa ligt, noemde de situatie aan boord zaterdag ‘explosief’. ‘Iedereen is psychisch gebroken, deze situatie is onhoudbaar’, zei hij tegen de Spaanse televisiezender TVE. Na ruim twee weken ronddobberen op zee, met weinig ruimte aan dek, zijn de opvarenden volgens hem wanhopig. Sánchez noemde de opstelling van Salvini ‘onvoorstelbaar’.

De opstelling van Salvini leidde zelfs tot een fikse ruzie in het kabinet onder leiding van de partijloze premier Giuseppe Conte. Conte vindt dat de regering zich aan de uitspraak van de rechter moet houden. Ook de ministers van de links-populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) waarmee de Lega samen in de regering zit, is het niet eens met de opstelling van Salvini.

Onder druk van premier Conte gaf Salvini wel toestemming om 27 kinderen van het schip toe te laten, maar met duidelijke tegenzin. In een brief laat de rechts-populistische minister weten dat de verantwoordelijkheid van deze mensen nu volledig ligt bij premier Conte.

De 27 kinderen worden toegelaten omdat zij alleen zijn en niet worden begeleid door een ouder. Onder de rest van de bootvluchtelingen zijn nog twee kinderen. Zij mogen Italië niet in omdat zij wel samen met hun ouders zijn. Die zouden dan ook moeten worden toegelaten.

Eerder waren dertien migranten van boord gehaald om medische redenen. De voorzitter van het Europese Parlement, David Sassoli, riep de Italiaanse autoriteiten op de ernst van de situatie onder ogen te zien en het schip zaterdag nog de haven binnen te laten varen. Salvini hield voet bij stuk. Volgens hem zijn de berichten over de situatie op het schip sterk overdreven. Hij wees erop dat van de dertien migranten die in het ziekenhuis werden onderzocht er maar één een oorontsteking had, de rest was gezond.

Rondvaren

Hij beschuldigde de kapitein van het schip ervan dat hij de afgelopen weken op de Middellandse Zee had rondgevaren om zoveel mogelijk migranten op te pikken en die naar Italië te brengen. ‘In die tijd had hij drie keer op-en-neer kunnen varen naar Spanje’, aldus Salvini.

Als het gaat om de bootvluchtelingen, wil Salvini van geen wijken weten. Hij heeft gemerkt dat zijn partij flink garen heeft gesponnen bij zijn anti-immigratiebeleid. De Lega heeft haar aanhang volgens de opiniepeilingen zien verdubbelen tot ongeveer 38 procent, terwijl de M5S sinds de verkiezingen van vorig jaar juist sterk is weggezakt. Vrijdag zette Salvini een foto van zichzelf op Twitter met het bijschrift: ‘Bangheid? Beroepen op valse gevoelens van compassie? Havens open? Duizenden nieuwkomers? Niet in mijn naam!’

Taxi’s

De Lega-leider vindt dat de EU-landen veel te weinig doen om Italië te helpen, hoewel zes EU-landen deze keer hebben toegezegd de migranten van het Open Arms-schip op te nemen. Salvini betwijfelt of dat op den duur echt zal helpen. Hij heeft gedreigd met enorme boetes voor de schepen van hulporganisaties die zich in Italiaanse wateren wagen. Volgens hem fungeren die als een soort taxi’s om migranten over de Middellandse Zee te brengen.

Salvini liet vorige week weten dat hij van plan is het kabinet op te blazen, kennelijk in de hoop via nieuwe verkiezingen zelf aan de macht te komen als premier. Het is niet helemaal duidelijk of hij dat dreigement zal waarmaken, nu blijkt dat de Vijfsterrenbeweging overweegt een coalitie aan te gaan met de centrum-linkse Democratische Partij.

Wie is Matteo Salvini?
Vanwege het feit dat hij constant in de campagnemodus staat en zich voortdurend laat vereeuwigen met aanhangers, heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken de bijnaam ‘Selfini’ gekregen. De voormalig Europarlementariër vindt het allemaal prima, zolang het hem lukt Italië om zijn vingers te winden, en dat gaat tot nu toe uitstekend, constateerde onze correspondent Jarl van der Ploeg in dit profiel.

Meer over