Schip met lading Probo Koala weer vrijgegeven

Het binnenschip Martens 7, dat al twee weken aan de ketting lag bij afvalverwerker ATM in het Noord-Brabantse Moerdijk omdat de lading giftig zou zijn, is weer vrijgegeven....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

De provincie en tal van andere instanties sloegen twee weken terug alarm nadat een bemanningslid zei onwel te zijn geworden. In een verklaring aan de Arbeidsinspectie zei hij dat de lading van de Martens 7 afkomstig was van het gifschip Probo Koala. In Ivoorkust zijn zeven personen omgekomen, nadat de giftige lading was gelost.

Onderzoek door ATM wees al de volgende dag uit dat dezelfde stoffen inderdaad in de Martens 7 zaten, maar dan zevenhonderd maal verdund. Volgens ATM was de lading ongevaarlijk. Toch besloot de provincie tot een eigen onderzoek.

Nu blijkt dat ATM gelijk had. Tegelijk waarschuwt de provincie in een persbericht dat wel extra maatregelen moeten worden getroffen, en dat ATM daartoe een speciale installatie aan het bouwen is. Ook blijft er permanent een ambtenaar bij het schip om toezicht te houden.

‘Wij doen dus voorlopig even helemaal niets’, zegt directeur Jack Droog van ATM, ‘want ik ben het spoor bijster. Wat voor extra maatregelen? Waarom? En wat bedoelen ze met die speciale installatie?’ Volgens Droog wil de provincie vooral haar gezicht redden. ‘Ze hebben een schip aan de ketting gelegd en willen nu de schijn ophouden dat dat toch wel terecht was.’

Meer over