Schip aan ketting op verdenking giflading

Justitie in Noord-Brabant heeft het binnenvaartschip Martens 7 aan de ketting gelegd nadat een bemanningslid had geklaagd dat hij onwel was geworden....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

De Probo Koala probeerde in juli in Amsterdam een zeer giftige lading scheepsafval te lossen. Toen dat duidelijk werd, werd de lading teruggepompt. Later loste het schip illegaal in Ivoorkust. Daarbij vielen ten minste zeven doden.

Volgens schaapsafvalverwerker ATM in Moerdijk bevat de lading van de Martens 7 inderdaad restanten van de lading van de Probo Koala, maar dan zevenhonderd maal verdund. ‘We hebben net de uitslag van onze monsteranalyse binnen: deze lading is wat ons betreft helemaal schoon’, aldus milieumanager Jack de Jong vrijdag. ‘We kunnen het zo verwerken.’

Maar justitie en de provincie denken daar anders over. Vrijdag lieten beide instanties weten dat ze eerst eigen onderzoeken doen naar de gevaren voor de volksgezondheid.

De Martens 7 liep donderdag binnen bij ATM. Direct na de klacht van het bemanningslid werd groot alarm geslagen. Volgens ATM zijn onder anderen vertegenwoordigers van provincie, KLPD, havendiensten, brandweer, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de burgemeester van Moerdijk en de officier van justitie langs geweest om poolshoogte te nemen en maatregelen te nemen.

Meer over