Schindler's List, Magic Mike, Dummie de Mummie

 Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.                 

Kevin Toma
De omstreden douchescène in Schindler's List van Steven Spielberg. Beeld Universal Pictures
De omstreden douchescène in Schindler's List van Steven Spielberg.Beeld Universal Pictures

Schindler's List (Steven Spielberg, 1993)

Veronica, 20.30-23.45 uur.

De filmgeschiedenis kent veel beroemde douchescènes, maar geen enkele is zo controversieel als die uit Schindler's List. Regisseur Steven Spielberg zette alles op alles om het verhaal van Oscar Schindler (1908-1974), de Duitse industrieel die 1.200 Joden redde van de SS, zo authentiek mogelijk te vertellen. Zo filmde hij in voormalige SS-hoofdkwartieren en binnen en buiten Schindlers appartement. Het concentratiekamp Plaszów werd door Spielberg direct naast de oorspronkelijke locatie opgebouwd.

En dan die douchescène, waarin tientallen kortgeknipte, naakte Joodse vrouwen een wasruimte worden ingedreven die ook een gaskamer zou kunnen zijn. Onder de figuranten bevond zich een vrouw die zelf in een Tsjechoslowaaks kamp was geboren; tijdens de opnamen viel ze flauw, overspoeld door de associaties met haar verleden.

In een interview met Film Inside Magazine zei Spielberg dat hij Schindler's List eerder als reporter had gemaakt dan als cineast, maar voor de douchescène gaat dat nauwelijks op. In plaats van simpelweg te registreren wat er gebeurt, zet hij zeer beklemmende en zeer aanwezige strijkmuziek onder de beelden. Vlak voor in de ruimte het licht uitgaat, zien we een shot van de gesloten deur en kijkt de camera met bijna sensatiezoekende blik door het raampje. De spanning wordt ondraaglijk opgevoerd; eerder een scène uit een thriller dan een authentiek verslag van gebeurtenissen die zich misschien sowieso niet laten verfilmen. Geen wonder dat Spielbergs epos niet alleen gelauwerd, maar ook fel bekritiseerd werd. Zo zei Spielbergs collega Michael Haneke in een interview: 'Spielberg bedoelde het goed, maar de scène was stompzinnig.' Oordeelt u vanavond vooral zelf.

Magic Mike (Steven Soderbergh, 2012)

RTL 5, 20.30-22.40 uur.

De mannen zijn ontegenzeglijk de watjes in Magic Mike. Meelijwekkende strippers, die weliswaar elke avond hun onderbroek rijkelijk vullen met dollarbiljetten, maar nauwelijks een zelfstandig bestaan kunnen leiden. Zo moet een van hen voortdurend door zijn zus worden gered uit de kansloze situaties waarin hij zichzelf manoeuvreert. Regisseur Soderbergh (Ocean's Eleven, Out of Sight) mag graag een dubbel bodempje leggen, maar in Magic Mike overtreft hij zichzelf. Stripper Mike wordt gespeeld door Channing Tatum, die in het echte leven ook ooit stripper was. Bovenal zijn in de film werkelijk alle sekse-vooroordelen omgegooid. Jammer dat door die omkering Magic Mike niet meer echt overtuigt als empathisch maar somber portret van een doelloze generatie.

Dummie de mummie (Pim van Hoeve, 2014)

HBO (1), 15.05-16.25 uur.

Vanaf vandaag tipt de Volkskrant elke dag ook één film van de twee betaal-tv-zenders HBO en Film 1.

Het jongetje Goos woont met zijn vader in de polder en is nogal eenzaam. Totdat er opeens een uit de dood verrezen, maar heel sympathieke Egyptische mummie in hun boerderij opduikt. Met de hulp van Goos en zijn vader probeert Dummie de mummie een normaal leven te leiden: samen met Goos naar school gaan, spelletjes doen en TV kijken, zo ingewikkeld hoeft dat zelfs voor een mummie niet te zijn. Vanzelfsprekend gaat het toch mis, in deze zeer genietbare avonturenfilm naar de boeken van Tosca Menten.

Meer over