Opinie

'Schiet deze damherten af. Dat is humaner dan de hongerdood'

Beter de kogel voor de damherten in de Waterleidingduinen, dan een langzame hongerdood, schrijft Rik Schoon aan Marcel Vossestein. 'Anders krijg je een doodsstrijd die geen enkel doel dient, noch ecologisch, noch evolutionair, noch maatschappelijk.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Beste Marcel,

'Olifanten zijn grijze dieren en dus zijn alle grijze dieren olifanten.' Toen mijn kinderen jong waren, verrasten ze mij met deze opmerkelijke vorm van redeneren. Gelukkig is bij hen met het toenemen van de jaren deze manier van redeneren verdwenen. Dat lijkt helaas niet op te gaan voor Nederlanders die de hongerdood van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen 'een natuurlijk proces' noemen.

Marcel, natuurlijke processen zijn weliswaar spontaan, maar niet ieder spontaan proces is ook een natuurlijk proces. In de Waterleidingduinen hebben we de tweeduizend dieren letterlijk de weg ontzegd naar voedselgronden die ze generaties lang hebben gebruikt. Trappelend langs de nieuwe hekken verhongeren ze in het zicht van een rijk gedekte tafel waar ze niet langer bij kunnen. Het is humaner om deze herten af te schieten dan ze een lange en kommervolle hongerdood te laten sterven.

Jagen of het plegen van afschot is onterecht verworden tot iets verwerpelijks, terwijl dit een humanere manier is om een populatie te reguleren dan de hongerdood of sterven aan de verwondingen van een aanrijding.

Op het moment dat je dieren letterlijk op een relatief klein gebied opsluit, dwing je ze te blijven op een stukje grond waar ze eigenlijk niet willen zitten. Het enige wat die dieren nog kunnen doen, is lijdzaam zitten wachten tot ze door de dood worden ingehaald. Een doodsstrijd die geen enkel doel dient, noch ecologisch, noch evolutionair, noch maatschappelijk.

Wij mensen zijn maar een raar soort dieren: we weten drommels goed dat niet alle grijze dieren olifanten zijn, maar verkopen door ons veroorzaakte processen, nog steeds als 'natuurlijk'. We zouden beter moeten weten. Marcel, we moeten deze damherten niet aan hun lot overlaten.

Rik Schoon is bestuurslid van Vereniging Het Edelhert en adviseur fauna-management bij IPC Groene Ruimte.

Morgen in de Volkskrant, en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl: het antwoord van Marcel Vossestein.

Meer over