Schiedamse Ketel One wordt verkocht door Diageo

Ketel One, de in Schiedam gestookte wodka die in de VS erg populair is, wordt binnenkort op de markt gebracht door een nieuw bedrijf dat Ketel One en het Britse Diageo met dat doel op zullen richten.

Van onze verslaggever Wouter Keuning

De familie Nolet, eigenaar van Ketel One blijft wel eigenaar van de distilleerderij en van de merknaam. Daartoe hebben beide partijen gisteren een overeenkomst getekend. Ketel One ontvangt daarvoor 900 miljoen dollar van Diageo.

Grootste distillateur
In de gezamenlijke onderneming die Ketel One en Diageo op gaan zetten, zullen beide partijen een belang van 50 procent hebben. Diageo is s‘werelds grootste distillateur van alcoholisch dranken en produceert zelf onder meer wodka van het merk Smirnoff.

Ketel One is een van de duurdere wodkamerken en is met name in de VS erg populair. Van de 165 miljoen dollar omzet die het bedrijf in 2007 behaalde, kwam 90 procent uit de VS. Na het Zweedse Absolut en het Franse merk Grey Goose is Ketel one er het derde merk.

Diageo was gedurende enige tijd ook in de race voor de overname van Absolut, dat momenteel geveild wordt door de Zweedse staat. De Britten hebben zich echter uit die strijd teruggetrokken.

Meer over