Scherpe observaties

BEREND JAN BOCKTING

De Amerikaan Noah Baumbach zoekt met zijn films op geheel eigen wijze naar een balans tussen humor en drama. Margot at the Wedding en vooral Greenberg, met Ben Stiller als depressieve, onvolwassen veertiger binnen een steenrijk gezin, maakte de regisseur (1969) subtiel gehakt van zijn eigen generatie. Met het mooie drama The Squid and the Whale hield Baumbach het nog dichter bij huis. Het semi-autobiografische verhaal over de scheiding van zijn ouders (hier gespeeld door Laura Linney en een bebaarde Jeff Daniels) wordt verteld vanuit het perspectief van de dan 16-jarige zoon (Jesse Eisenberg). Dat levert korte, messcherpe observaties op over schuld, verantwoordelijkheid en gedwongen keuzes. Prachtige, wrange film.

The Squid and the Whale (Noah Baumbach, 2005)

RTL 8, 20.30-22.05 uur.

De brief voor de koning

(Pieter Verhoeff, 2008) De verfilming van het populaire jeugdboek van Tonke Dragt uit 1963 liet lang op zich wachten. Waarschijnlijk omdat er voor de verbeelding van het historische verhaal 7,5 miljoen euro bij elkaar moest worden geschraapt. Over de aankomende ridder Tiuri, die een verzegelde brief moet bezorgen bij de koning van een nabijgelegen land, maakte Verhoeff een geslaagde kruising van jongensboek en kostuumfilm, coming of age drama en roadmovie.

Nederland 3, 9.00-10.40 uur.

Rat Race

(Jerry Zucker, 2001) Begin jaren tachtig maakten de broers David en Jerry Zucker en hun vriend Jim Abrahams melige komedies als Airplane!, Top Secret! en Ruthless People. Sinds ruim twintig jaar gaan ze hun eigen weg. Abrahams boekte succes met Hot Shots!, maar liet sindsdien weinig van zich horen. David Zucker doet het matig; hij regisseerde Scary Movie deel 3 en 4. En broer Jerry (verantwoordelijk voor Ghost, een van de succesvolste films aller tijden) deed in 2001 voor het laatst een regiepoging met de komedie Rat Race, volgens sommigen een redelijk geslaagde parade van grappen, volgens anderen een smakeloze, mislukte film.

RTL 7, 20.30-22.40 uur.

Mulholland Falls

(Lee Tamahori, 1996) Het Californië van de jaren '50 vormt het heerlijk filmische decor ('dit is L.A., niet Amerika') voor een misdaadthriller over een politiefunctionaris (Nick Nolte) die de strijd aanbindt met een groep klassieke gangsters. Het verhaal schiet van persoonlijke wraakmotieven naar politieke complotten, maar de sterke cast (ook Michael Madsen, John Malkovich, Chris Penn en Jennifer Connelly) houdt het niveau hoog.

ARD, 0.50-2.30 uur.

undefined

Meer over