Scherpe kritiek op onderzoek promovendus Twente

Vier hoogleraren hebben scherpe kritiek geuit op het onderzoek van Wiet Janssen naar de effectiviteit van ontwikkelingshulp. De dissertatie van Janssen is volgens de wetenschappers van ‘bedenkelijke kwaliteit’, schrijven zij in een brief aan de Universiteit Twente. De promovendus verdedigt zijn onderzoek donderdagmiddag aan de UT.

ANP

Ontwikkelingshulp houdt een continent als Afrika arm. Kinderen blijven wel in leven, maar raken ondervoed. Landen die veel hulp krijgen, ontwikkelen zich niet sneller dan landen die het zonder hulp moeten stellen. Het is eerder omgekeerd, beweert onderzoeker Janssen in zijn proefschrift. De vier hoogleraren op het gebied van ontwikkelingshulp, Paul Hoebink (Radboud Universiteit), Jan Willem Gunning (Vrije Universiteit Amsterdam), Eric Smaling (Wageningen Universiteit) en Rob Visser (Universiteit Utrecht) vinden dat Janssen zijn proefschrift heeft gebaseerd op secundaire bronnen en niet op origineel onderzoek.

Volgens de briefschrijvers zijn de conclusies van Janssen louter gebaseerd op een zestal onderzoeken van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en citeert hij alleen de negatieve aspecten. Bovendien geeft hij gebruikte wetenschappelijke literatuur veelal ongenuanceerd weer, aldus de hoogleraren. Ze spreken van een ware kruistocht tegen de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking en ook nog geschreven in krakkemikig Engels. De vier vinden dat het onderzoek niet toegelaten had mogen worden tot promotie.

De Universiteit Twente wil pas donderdagmiddag na de overigens externe promotie reageren op de aantijgingen van de hoogleraren.

Meer over