Scherpe Ierse redenaar

De vader van de nieuwe Ierse premier Brian Cowen was pubeigenaar, begrafenisondernemer én parlementariër. Zijn plotselinge dood gaf het leven van zijn zoon een beslissende wending....

Gert-Jan van Teeffelen

In Ierland wordt, net als vorig jaar bij de Britten, een gehavende premier voortijdig opgevolgd. Ook ditmaal is het de minister van Financiën die opklimt. Blair maakte na tien jaar plaats voor Brown. De Ierse taoiseach Bertie Ahern, in het nauw door een corruptieschandaal, gunt de eer na elf jaar aan zijn loyale volgeling Cowen (48).

Deze werd woensdag benoemd tot de leider van Fianna Fail, de grootste partij van Ierland. Tenzij hij zich plotseling bedenkt, zal hij op 6 mei aantreden als premier.

Zijn eerste grote klus wordt het aanvoeren van de ‘ja’-campagne voor het Ierse referendum over het nieuwe EU-verdrag, dat nog diezelfde maand wordt gehouden. Het is tevens een van de redenen waarom Ahern bezweek onder de druk van alle negatieve publiciteit. De vrees bestond dat de Ieren het referendum zouden aangrijpen om hem de les te lezen.

Anders dan Ahern – een echte Dubliner met bijbehorende tongval – komt Cowen van het Ierse platteland, waar hij een kostschool bezocht. Hij heeft weinig pretenties, maar kan bot uit de hoek komen.

Want verbaal geldt de jurist Cowen, anders dan zijn volkse voorganger, als ijzersterk. Al voor zijn studie gaf hij blijk van een grote taalvaardigheid. Op zijn 16de won hij de landelijke debatwedstrijd voor Ierse scholieren.

Voordat hij op Financiën kwam, was hij minister van Buitenlandse Zaken. Grote controverse heeft hij tot dusver nog niet opgeroepen. Vorig jaar bekende hij als student cannabis te hebben gerookt. ‘In tegenstelling tot president Clinton heb ik wél geïnhaleerd.’

Meer over