Nieuws

Schermutselingen met dodelijke afloop in Beiroet, sluipschutters schieten op gewapende betogers

In Beiroet zijn tijdens vuurgevechten zeker zes doden en dertig gewonden gevallen. Aanleiding was een gewapende betoging, donderdagochtend, waartoe de sjiitische groeperingen Hezbollah en Amal hadden opgeroepen.

Een gewonde bij gevechten in Beiroet wordt afgevoerd. Bewoners vrezen dat de schermutselingen uitmonden in een nieuwe burgeroorlog. Beeld Reuters
Een gewonde bij gevechten in Beiroet wordt afgevoerd. Bewoners vrezen dat de schermutselingen uitmonden in een nieuwe burgeroorlog.Beeld Reuters

Op filmpjes die circuleren op sociale media is te zien hoe er in de wijk Tayouneh vanaf de daken op de betoging werd geschoten door onbekende sluipschutters. Vervolgens is er zeker vier uur lang over en weer geschoten.

Bij de beschietingen zijn niet alleen automatische geweren gebruikt, maar ook zwaarder geschut zoals raketwerpers en granaten. Vier projectielen sloegen dicht bij een Franstalige school in, waarna er paniek uitbrak onder de leerlingen.

Het Libanese leger is inmiddels massaal uitgerukt en heeft burgers opgeroepen het gebied te verlaten. Minister-president Najib Mikati is in crisisoverleg op het ministerie van Defensie en heeft burgers opgeroepen ‘zich niet te laten meeslepen in een burgeroorlog’. Het gaat om de zwaarste escalatie in de hoofdstad sinds 2008.

Bij veel inwoners van de Libanese hoofdstad gaan de gedachten automatisch terug naar de traumatische burgeroorlog die het land vijftien jaar lang (1975-1990) verscheurde. De plek waar de beschietingen uitbraken, ligt vlak bij de demarcatielijn waar christelijke en sjiitische milities elkaar destijds bestookten. Wie dit keer opdracht had gegeven het vuur te openen is nog onduidelijk, maar veel beschuldigende vingers wijzen naar de christelijke Libanese Strijdkrachten (niet te verwarren met het leger) van frontman Samir Geagea.

Onkreukbare reputatie

Aanleiding van de betoging is het onderzoek naar de toedracht van de explosie in de haven van Beiroet in augustus 2020. Dat onderzoek wordt geleid door onderzoeksrechter Tarek Bitar, een man met een nagenoeg onkreukbare – want niet partijgebonden – reputatie onder gewone Libanezen.

Maar het machtige Hezbollah eist het vertrek van Bitar, omdat hij het op de beweging gemunt zou hebben. Sinds het begin van het onderzoek wordt de rechter door tal van oud-ministers van tal van partijen gedwarsboomd; ze trekken zijn onafhankelijkheid in twijfel en proberen op allerlei manieren te voorkomen dat ze door hem moeten worden gehoord.

De geweldsescalatie van donderdag komt boven op een toch al rap verslechterende economische situatie. De staatskas is vrijwel leeg, de munt is de voorbije twee jaar 90 procent in waarde gedaald en iedere dag staan Libanezen urenlang in de rij voor benzine. De Wereldbank noemde het een van de ergste crises sinds 1850.

Meer over