schemerlampmanipulaties

Lang afgedaan als tuttig, sinds een aantal jaren weer populair: de klassieke schemerlamp met de schuine kap. Dat tuttige imago had de lamp te danken aan een stoffen kap met franje en de poten die konden variëren van zuilen tot vazen....

De populariteit van de schemerlamp is voor een groot deel op het conto te schrijven van de nieuwe materialen waarmee het licht wordt gefilterd, zoals polycarbonaat dat een mooie melkachtige gloed verspreidt. Het witte kunststof, ontwikkeld bij Bayer, deed al in de jaren tachtig zijn entree - je kon er zelf met knijpertjes een kap mee vouwen waardoor het peertje aan het oog werd onttrokken. De beste toepassing moest nog komen. Het werd de Costanza van Alberto Meda en Paolo Rizzatto die de firma Luceplan in 1995 op de markt bracht, als tafelmodel en als staan de lamp, beide in alle maten en kleuren. Het succes van die lamp schuilt in zijn eenvoud. Sim pele kap op een smalle stalen poot die eindigt op een vierkant plateau van roest vrij staal. Uit de kap steekt een klein pookje waarmee je het licht kunt dimmen.

Vervolgens verschenen er telkens nieuwe varianten op de klassieke lamp in moderne snit, met als brutaalste voorbeeld de manshoge lampen van de ontwerper Marcel Wan ders waarin het licht van de kap doorvloeit tot in de voet. Natuur lijk kon het commentaar op de klassieke lamp met kap niet uitblijven. Provo ce rend zijn de doorzichtige lampen met bolpoot in blisterverpakking.

Maar ontwerpers gingen verder. Onder ste boven gehangen aan het plafond, was de volgende stunt. En zelfs Rizzat to liet zich niet onbetuigd. Hij persifleerde zijn eigen Costanza door de poot schuin te plaatsen - maar de kap bleef recht - zodat hij ook aan de muur kon worden bevestigd.

De merkwaardigste antiklassieke lamp komt uit Duitsland van de ontwerpersgroep Next home. Hun Flapflap breekt met alle conventies. Standaard is de uitwaaierende voet en de kap van polycarbonaat. De voet loopt door in een versterkte kabel waardoor de lamp boven de vloer lijkt te zweven. Het lijkt het stuk touw dat de slangenbezweerder met zijn fluitspel in verticale stand weet te brengen. Nexthome heeft een nieuw hoofdstuk aan dat sprookje toegevoegd.

Meer over