Scheidsrechter Wolffenbuttel

Het is 1957. Excelsior Pernis speelt voor het eerste jaar in de tweede klasse zaterdagamateurs. Het is de eredivisie van het zaterdagmiddagvoetbal....

Bas Nederlof Nijkerk

Het motto was: naar voren met die knikker, want we hebben weinig tijd. De werkweek bedroeg nog 48 uur, inclusief de zaterdagochtend. Om twaalf uur loeide de fabriekssirene voor het einde van de werktijd, om kwart over vier had de toss plaats met scheidsrechter Wolffenbuttel.

Langs de lijn en in het veld werden de religieuze uitgangspunten even vergeten. Tijdens de vele bloedstollende momenten produceerden Bakker Steffen en kleine Barend gorgelende keelgeluiden, die verdacht veel leken op de bekendste godslastering. Die grensrechter van de tegenpartij, die zouden ze na de wedstrijd wel even opwachten.

Siem de kantinebeheerder die de kantinedeur opengooit en brult: Excelsiorrrr naar voooorrrrrreeeennnn! Het werkt en het scheelt een trainer en een wedstrijdbespreking.

Als 11-jarige junior beleefde ik een gouden tijd achter het doel. Een riante plek op het koolas. 's Avonds de afdrukken van ijzerdraad in je bovenbenen, omdat je na weer zo'n schitterende afdraaiende voorzet van Frans Lembke gekocht van Belvedere door andere supporters tegen de afzetting werd gedrukt.

Met je neus er bovenop. De kluiten vlogen je om de oren. De omslag van De AFC'ers tot werkelijkheid gebracht. De aanvalsgolven van Excelsior werden begeleid door aanzwellende aanmoedigingen, die eindigden in geloei als Hennie Berghout met een van zijn befaamde kopballen de lat teisterde.

Met de aanvalsopbouw was Excelsior zijn tijd ver vooruit. Na de uitworp van keeper Arie Schakel tikte stopper Jaap van Vliet de bal breed op rechtshalf Bas Groenendijk (kloon van Beertje Kreijermaat) en die gaf een steekpassje op rechtsbinnen Piet de Pingel Molendijk.

Op zijn beurt gaf Molendijk een strakke pass binnendoor op Frans Lembke, die de reeds gememoreerde afdraaiende voorzet gaf op het hoofd van Hennie Berghout.

Verjaardagen waren voor mij het summum van genot. Gehuld in de rook van zware Van Nelle en de tafel vol met Oranjeboom-pils, luisterde ik met rode oortjes naar de nabeschouwing van Quick Boys -Excelsior, de discussie over de gerenoveerde grasmat op sportpark Madroel en nog meer van dat soort zaken die zo kenmerkend zijn voor een amateurvoetbalclub.

Meer over