Nieuws

Scheiden? Daar probeerden Chinese ambtenaren op Valentijnsdag een stokje voor te steken

Scheiden op de dag van de liefde? Vergeet het maar: ambtenaren van de burgerlijke stand in twee gemeenten wilden op 20 mei, de Chinese Valentijnsdag, alleen huwelijken voltrekken. Dat leidt tot veel ophef in China, waar een cultuurstrijd rond huwelijk en scheiding woedt.

Het huwelijk is een traditionele waarde in conservatief China, de huwelijksfotografie is wat minder conventioneel. Beeld REUTERS
Het huwelijk is een traditionele waarde in conservatief China, de huwelijksfotografie is wat minder conventioneel.Beeld REUTERS

Op de dag van de liefde bleef het gemeentelijk loket voor echtscheidingen dicht. Zo wilden Chinese ambtenaren van de burgerlijke stand in twee gemeenten voorkomen dat er niet genoeg personeel was om de rode huwelijksboekjes van trouwlustige stelletjes op 20 mei af te stempelen. Op die dag valt een van de ‘Chinese Valentijnsdagen’, data die hardop uitgesproken in het Chinees klinken als een liefdesverklaring. Die zijn dus uiterst populair voor een bruiloft.

Vorig jaar werd een gemeente in de provincie Sichuan overvallen door hordes trouwlustigen, toen op 20 mei zeven keer meer verliefde stelletjes dan normaal naar de burgerlijke stand gingen. Daarom besloten ambtenaren in de gemeenten Pingjiang en Kaili dat scheiden op die Valentijnsdatum dit jaar helemaal niet kon: trouwen kreeg voorrang, omdat het nu eenmaal een ‘dag voor geluk’ was.

Cultuuroorlog

Na een storm van kritiek krabbelden de gemeenten terug. Ze boden zelfs hun excuses aan, want hun actie raakte een open zenuw. Begin dit jaar werd een verplichte afkoelingsperiode van dertig dagen ingevoerd voor een huwelijk bij de burgerlijke stand kan worden ontbonden. Daarop brak rond het onderwerp trouwen en scheiden een soort cultuuroorlog uit.

Voorstanders van het huwelijk, een traditionele waarde in conservatief China, willen dat de overheid de dalende huwelijkscijfers een halt toeroept. Bovendien zou van trouwen baby’s komen. Met een demografische crisis door chronisch lage geboortecijfers kan China elke nieuwgeboren staatsburger goed gebruiken. De jongere generatie vrouwen heeft echter juist steeds minder zin om te trouwen. Van hen wordt verwacht dat ze zich na hun bruiloft wijden aan kinderen krijgen, hun echtgenoot en schoonfamilie.

Trouwen is in China nog steeds met een vloek en een zucht geregeld, maar de tijd van de populaire ‘flitsscheidingen’ is met de nieuwe wet voorbij. Voor het eerst in jaren is het aantal echtscheidingen niet gestegen, maar met 70 procent gedaald. Gevreesd wordt dat dit effect op lange termijn echter teniet wordt gedaan, omdat de nieuwe wet funest werkt op de toch al tanende trouwlust: van een toename van het aantal huwelijken is vooralsnog geen sprake.

Meer over