Schandaal door gif in Duitse bio-landbouw

De Duitse biologische landbouw dreigt door het grootste schandaal in zijn geschiedenis ernstige imagoschade op te lopen. Maandenlang hebben nietsvermoedende bio-consumenten mogelijk eieren en kip gegeten met fracties van het verboden verdelgingsmiddel nitrofen....

Het gif is aangetroffen in biologisch voedertarwe dat op meer dan honderd boerderijen in heel Duitsland aan pluimvee is gevoerd. Overheidsinstanties proberen koortsachtig vast te stellen welke producten besmet zijn. Tientallen biologische boederijen zijn voorlopig gesloten. Consumentenorganisaties manen tot voorzichtigheid bij de aankoop van bio-producten.

De herkomst van het besmette tarwe is nog onduidelijk. Een bedrijf in het dorpje Stegelitz ten noorden van Berlijn wordt ervan verdacht honderd ton te hebben verkocht. Nitrofen is uiterst giftig en werd in de DDR veel tegen onkruid ingezet. De EU heeft het verdelgingsmiddel verboden omdat de Wereldvoedselorganisatie vermoedt dat het kankerverwekkend is.

In Duitsland is de verontwaardiging des te groter, omdat bio-bedrijven en autoriteiten al maanden op de hoogte waren van de besmetting. Minister Renate Künast van Consumentenbescherming en Landbouw beschuldigde bio-bedrijven er maandag van de zaak te hebben 'verdoezeld'.

Maar ze moest ook het falen van haar eigen ambtenaren toegeven: begin maart trof het onder Künast resorterende landelijke controlebureau voor vlees nitrofen aan in de producten van een pluimveebedrijf in Nedersaksen. Het bureau besloot dit niet aan het ministerie door te geven omdat het een 'lokaal geval' leek.

Bij het openbaar ministerie in Oldenburg gaf op 2 mei een bioboer zichzelf aan, omdat zijn producten nitrofen bevatten. De officier van Justitie stelde het landbouwministerie van Nedersaksen niet op de hoogte.

Volgens natuurbeschermers liggen op veel plaatsen in de voormalige DDR nog restanten van verdelgingsmiddelen, die langzaam worden opgebruikt. De Nedersaksische minister van Landbouw Bartels zei maandag echter dat de besmette tarwe mogelijk uit Oost-Europa komt, waar nitrofen nog wel is toegestaan.

Het nitrofen-schandaal is een ramp voor Künast. Sinds haar aantreden vecht de Groene minister voor een Agrarwende ten gunste van de biologische landbouw. Nu geeft zelfs Bartels van de coalitiegenoot SPD de schuld aan 'Künasts eenzijdige politiek ten gunste van de bio-bedrijven'.

Een Berlijnse bio-winkel verzekerde klanten gisteren op posters dat de producten zijn gecontroleerd. 'Onze geloofwaardigheid staat op het spel', zei de directeur van Bioland, Duitsland grootste verband van bio-bedrijven.

Meer over