Schaduwweduwen

In het Volkskrant Magazine (19 maart) stond een artikel over schaduwweduwen. In het kader van mijn 'meesterstuk' ter afsluiting van een tweejarige opleiding 'Omgaan met verlies', heb ik de site www.schaduwweduwe.nl opgezet, bedoeld als ontmoetingsplek voor vrouwen en mannen die na de dood van hun getrouwde minnaar/minnares zich alleen voelen...

Ik werd benaderd door een journalist van het Volkskrant Magazine die een serieus en integer artikel wilde schrijven over dit onderwerp. Ik heb hierin toegestemd. De vrouwen die werden geïnterviewd, zijn via mijn site, en met mijn toezegging dat het om een serieus en integer artikel zou worden, in contact gekomen met de betreffende journalist.

Wij (de geïnterviewde vrouwen en ikzelf) zijn met één uitzondering zeer teleurgesteld in het artikel. Wat ons betreft is de afspraak dat het om een serieus en integer artikel zou gaan, niet nagekomen.

Het conceptartikel en de reactie van de journalist op ons commentaar hebben ons doen besluiten onze medewerking aan het artikel in te trekken. Hoewel de uitspraken vaak feitelijk wel kloppen zijn ze uit hun verband getrokken en is er een enorme saus van sensatie overheen gegaan. Dat de verhalen anoniem zijn, doet hier niets aan af. Het maakt het juist schrijnender. Voor een van de vrouwen was het nauwelijks een maand geleden dat haar vriend door zelfdoding om het leven kwam. Haar rouwproces is negatief beïnvloed door de wijze waarop met haar en haar verhaal is omgegaan.

Dit was voor ons reden om de journalist, de hoofdredacteur van Volkskrant Magazine, de hoofdredacteur van de Volkskrant en de Ombudsman te benaderen met het dringende verzoek het artikel niet te publiceren. Aan dit dringende verzoek is geen gehoor gegeven. Dat is voor ons reden om deze ingezonden brief te sturen.

Meer over