Schadevergoeding na ramp Spaanse camping

Ruim negen jaar na een catastrofe met een modderstroom op een Noord-Spaanse camping, moet de Spaanse staat nabestaanden van de slachtoffers een schadevergoeding betalen....

Onder de 87 doden op de camping Virgen De Las Nieves (Maagd Van De Sneeuw) bij Biescas waren vier Nederlanders. De vakantiegangers konden zich niet tijdig in veiligheid brengen voor de vloedgolf van water en modder die de camping in de Pyreneeën begin augustus 1996 bedolf. Vijftien andere Nederlanders bleven ongedeerd.

De rechters laakten dat de autoriteiten de aanleg van een camping in een overstromingsgebied van de rivier Aras niet hadden tegengehouden. De catastrofe gebeurde na zware regenval, toen modderstromen van berghellingen caravans en tenten meesleurden.

De nabestaanden waren een civielrechtelijke procedure begonnen, nadat een strafrechtelijk proces tegen de autoriteiten op niets was uitgelopen. In de civielrechtelijke zaak ging het uitsluitend om een schadevergoeding. De klagers eisten 18 miljoen euro.

Sommige verwanten schakelden inmiddels het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in. Zij willen dat de rechtbank uitzoekt of Spanje de klagers wel kans gaf op een eerlijk proces.

Meer over