Schaderegeling NAM 'voldoet op geen enkel punt'

De schaderegeling die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hanteert voor Groningers die schade hebben opgelopen door de aardbevingen, moet de prullenbak in. Dat is de conclusie van een rapport dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) komende dinsdag in Groningen presenteert, meldde een woordvoerster vandaag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Redactie
De schaderegeling die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hanteert voor Groningers die schade hebben opgelopen door de aardbevingen, moet de prullenbak in. Dat is de conclusie van een rapport dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) komende dinsdag in Groningen presenteert. Beeld anp
De schaderegeling die de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hanteert voor Groningers die schade hebben opgelopen door de aardbevingen, moet de prullenbak in. Dat is de conclusie van een rapport dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) komende dinsdag in Groningen presenteert.Beeld anp

De VEH vindt dat er een heel nieuw schadeprotocol moet komen, omdat het huidige 'op geen enkel punt voldoet.' Vanaf 1 januari neemt een nieuwe uitvoeringsorganisatie de afhandeling van de schades over van de NAM.

Bij het meldpunt van de VEH zijn sinds september ruim 300 klachten binnengekomen over de manier waarop de NAM is omgegaan met de schadeafhandeling, zegt de woordvoerster.

Het huidige schadeprotocol is volgens de VEH veel te bureaucratisch en traag. Er wordt volledig voorbij gegaan aan de belangen van de slachtoffers. Zo krijgen sommige woningeigenaren geen of een veel lagere vergoeding omdat de schade volgens het protocol te wijten is aan achterstallig onderhoud in plaats van aan de bevingen.

De VEH biedt het 'vernietigende' rapport dinsdag aan tijdens een vergadering van de Dialoogtafel Groningen, een overlegorgaan waarin betrokkenen als het ministerie van Economische Zaken, de provincie en de NAM onder meer overleggen over de schadeafhandeling.

Meer over