Schadeclaim treft sigarettenfabrikant

Op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten sloeg de stemming maandag onverwacht om. Nadat de graadmeters Dow Jones en Nasdaq in de eerste handelsuren opnieuw onderuit waren gegaan, gingen de koersen in de loop van de dag onverwacht over een breed front omhoog....

De koopzucht van beleggers deed de beurzen aan de positieve kant van de streep sluiten. De Dow Jones won uiteindelijk 0,3 procent op 9281,8 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 1,3 procent op 1460,3 punten.

Door het herstel van de Amerikaanse beurzen moest de euro weer iets van zijn winst prijsgeven. De Europese munt steeg gedurende dag tot boven de 98 dollarcent, maar zakte in de avond weg tot rond de 97 dollarcent.

Philip Morris was van de dertig hoofdfondsen in de Dow Jones de gebeten hond. Ook R.J. Reynolds Tobacco ging onderuit. De sigarettenfabrikanten staan onder druk door een kritisch analistenrapport van zakenbank Merrill Lynch. De bank vreest hoge schadevergoedingen, nadat de fabrikanten onlangs werden veroordeeld in twee rechtszaken. Een roker uit Kansas kreeg vrijdag van de rechter 15 miljoen dollar aan schadevergoedingen toegewezen. Het was de eerste keer in een decennium dat op federaal niveau een schadeclaim werd toegewezen, waar de bewijslast aanzienlijk zwaarder is dan bij de rechtbank van individuele Amerikaanse staten. Eerder deze maand moesten de fabrikanten ook 5,5 miljoen euro aan een stewardess betalen, die door het gerook van passagiers ademhalingsproblemen had gekregen.

United Airlines voelde zich maandag gedwongen opnieuw een banklening bij de overheid aan te vragen. De noodlijdende luchtvaartmaatschappij wil 1,8 miljard dollar van staatsleningen gebruiken om de crisis in de sector te overleven. Het is de laatste keer dat United Airlines gebruik kan maken van de leningsfaciliteit, die door de Amerikaanse overheid na de aanslagen op 11 september in het leven was geroepen.

Meer over