Schadeclaim tegen tv-zender ingetrokken Twee tabaksfabrikanten accepteren excuses ABC

Onder druk van een schadeclaim van tien miljard dollar heeft de televisiemaatschappij ABC de beschuldiging ingetrokken dat de twee grootste sigarettenfabrikanten in de VS nicotine toevoegen aan hun produkten om rokers verslaafd te houden....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Na maandag in prime time en in de pauze van de wedstrijd Denver Broncos-Dallas Cowboys spijt te hebben betuigd zal ABC donderdagavond in de actualiteitenrubriek Day One voor de derde verontschuldigingen aanbieden aan Philip Morris en R.J Reynolds Tobacco. ABC zal als tweede onderdeel van de minnelijke schikking ook alle juridische kosten - 15 tot 20 miljoen dollar - betalen.

In ruil voor het openbaar vertoon van wroeging en de betaling van de advocatenrekening hebben Philip Morris en R.J Reynolds de schadeclaim van tien miljard dollar ingetrokken. Voor Philip Morris en R.J. Reynolds is de spijtbetuiging een belangrijk public relations-succes.

De schikking tussen ABC en de sigarettenfabrikanten kwam voor juridische experts, de Food and Drugs Administration (FDA) en anti-rokers groepen als een verrassing. De reportage over de manipulatie van nicotine in sigaretten van de ABC-journalisten John Martin en Walt Bogdanich was gebaseerd op interne documenten van Philip Morris en R.J. Reynolds en op onderzoek van de FDA.

Uit deze documenten en uit verklaringen van voormalige medewerkers van de twee ondernemingen blijkt dat Philip Morris tussen 1966 en 1981 uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar de effecten van nicotine in het menselijk lichaam en voortdurend het nicotinegehalte heeft gemanipuleerd. Volgens de sigarettenfabrikanten behoort het verwijderen en weer toevoegen van nicotine aan tabak tot het normale produktieproces van sigaretten.

Volgens Philip Morris hebben ABC en de makers van de ophefmakende reportage dat produktieproces niet begrepen en daardoor verkeerd weergegeven. De twee journalisten en de leiding van de nieuwsafdeling van ABC heeft zeventien maanden volgehouden dat de sigarettenfabrikanten wel degelijk nicotine toevoegen om rokers verslaafd te houden. Zij werden het afgelopen weekend echter overstemd door de directie van de televisiemaatschappij en de directie van Capital Cities, de eigenaren van ABC, die een deal sloten met de fabrikanten van Marlboro, Virginia Slims en Camel..

Op Wall Street en op de redacties van ABC in New York wordt er een verband gelegd tussen de schikking en de verkoop van ABC aan het Disney-concern. De leiding van Disney zou tijdens de overnamebesprekingen van de schadeclaim een punt hebben gemaakt. Capital Cities zou hebben toegezegd zo snel mogelijk 'het dek schoon te vegen'.

De schikking met ABC betekent voor Philip Morris en R.J Reynolds nog niet dat zij van de juridische perikelen af zijn. Een consortium van zestig advocaten hebben de twee ondernemingen aangeklaagd wegens het bewust verhogen van de nicotinegehaltes. Volgens de woordvoerder van deze groep heeft ABC simpelweg het hazepad gekozen om maar van de zaak af te zijn.

De Food and Drug Administration, het federale bureau dat toezicht houdt op de produktie van levensmiddelen en medicijnen, heeft onlangs geconcludeerd dat nicotine een verslavende substantie is en dat de produktie derhalve onder toezicht van de overheid geplaatst moet worden. Ook de FDA heeft vastgesteld dat de sigarettenfabrikanten het nicotinegehalte in tabak manipuleren. De sigarettenfabrikanten hebben de FDA meteen voor de rechter gedaagd. Tegelijkertijd voeren Philip Morris en R.J Reynolds een campagne onder Congresleden om aan de 'bemoeizucht van de FDA' een einde te maken.

Meer over