Column

'SBS6-show Beter dan het origineel was niet origineel, laat staan beter'

Beter dan het origineel, de zoveelste wanhoopsgreep van SBS, werd gisteravond voor het eerst gepresenteerd door Jeroen van der Boom. 'Niet alleen de nummers, ook de aankleding was gejat, in een armzalige poging bestaande succesformules te evenaren', schrijft Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen.

OPINIE - Jean-Pierre Geelen
Presentator Jeroen van der Boom. Beeld anp
Presentator Jeroen van der Boom.Beeld anp

Bekende liedjes zingen, dat zien we sinds enkele jaren bijna dagelijks op tv. Elke talentenjacht bestaat louter uit covers, voor het gevoeliger werk kon en kan de kijker terecht bij DWDD voor de 'DWDD-recordings' of sinds kort de nieuwe twist 'Guilty pleasures'.

Een gouden formule, goed voor dito succes: de Nederlandse kijkcijferboer vreet vooral wat hij kent. Daar moest het kwakkelende SBS 6 bij zijn.

Soms moet je de kop om de hoek steken van het rampgebied, al was het maar om te zien of de redding nabij is.

Zoveelste wanhoopsgreep
Beter dan het origineel heet de zoveelste wanhoopsgreep van SBS naar de kijker, woensdag voor het eerst gepresenteerd door Jeroen van der Boom, zanger annex ideale schoonzoon. Zes zangers - Thomas Berge, Syb van der Ploeg, Simone Kleinsma, Danny de Munk, Berget Lewis en Sandra van Nieuwland - gingen bestaande liedjes zingen, in een nieuw jasje. In de hoop dat ze beter dan het origineel klonken. De kijker kon sms'en en een paar schaatsen winnen.

Jeroen zat aan een vleugel, in een ring van pianotoetsen op de vloer, in de vorm van een gitaar. De zangers zaten aan een tafel om hem heen.

Sandra en Danny zongen elk een versie van de Songfestivalkraker Euphoria. Sandra 'een beetje Keltisch', Danny op z'n volks, op tekst van André Hazes - gebbetje.

Simone Kleinsma ging Zo Stil zingen, van Bløf. (Jeroen: 'We kennen het allemaal'.) Ze ging het 'heel erg klein maken'.

Van der Boom: 'Wij en alle mensen op de tribune denken nu: wat voor gevoel gaat Simone Kleinsma dit nummer meegeven?'

Dat kon je wel zeggen.

Thomas Berge. Beeld anp
Thomas Berge.Beeld anp

Thomas Berge maakte er een swingender, up-tempo versie van. Syb van der Ploeg deed een tangoversie van Roxanne (The Police), Berget Lewis had er 'een funky flavour in aangebracht'.

Jeroen wist nog 'wat leuks om te vertellen' over het nummer: 'Sting schreef het in een Parijse hotelkamer met uitzicht op een hoerenbuurt. Roxanne gaat dus over een Parijse prostituee.'

Asjemenou.

Geinige spelletjes
Er waren geinige spelletjes en raadseltjes over bekende liedjes, het publiek mocht meezingen, Jeroen van der Boom moest erg lachen en zong op z'n tijd een moppie mee.

Het schoot niet erg op, al kwam later op de avond langzaam wat meer energie in het programma. Na een half uur waren er pas twee liedjes gezongen. De liedjes duurden anderhalve minuut. Niet één klonk beter dan het origineel.

Toch viel er veel te herkennen. De rode, blauwe en groene kleuring, de glitters en witte lichtbundels, de zwiepende camera, de Fluitsma & Van Tijnband die van elke popmuziek televisiemuziek maakt - het kwam allemaal uit The Voice of Holland en diens talloze voorgangers op RTL.

Het opgezweepte publiek moest stukjes meezingen, onder in beeld verscheen de karaoketekst - het kwam rechtstreeks uit Ik hou van Holland (RTL).

Hier en daar dook een vleugje Nick tegen Simon op.

Kortom: je proefde in Beter dan het origineel veel smaken van bestaande succesformules. Niet alleen de nummers, ook de aankleding was gejat, in een armzalige poging ze te evenaren of - hardop dromen - te overtreffen.

Niets was origineel, laat staan beter.

Jean-Pierre Geelen is televisiecolumnist van de Volkskrant.

Simone Kleinsma. Beeld anp
Simone Kleinsma.Beeld anp
Meer over