SBS wil zender Fox 8 samen met Veronica exploiteren

SBS heeft zijn derde zender in Nederland in handen. Het Zweeds-Amerikaanse concern neemt de helft van de zender TV 10 (Fox 8 en Fox Kids) over van News Corp, het mediaconcern van Rupert Murdoch....

Van onze verslaggever

De toekomst van Veronica als tv-zender lijkt hiermee gered. Veronica was aandeelhouder in Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5, Veronica), maar stapte er vorig jaar uit. De zender Veronica is bij HMG achtergebleven - zij het dat die de naam op 1 september 2001 moet teruggeven aan de vereniging - maar de Omroepvereniging Veronica zit zonder zender. Volgens voorzitter Joop van der Reijden van Veronica moet er nog dit jaar een overeenkomst met SBS komen over een joint-venture om de zendtijd van Fox 8 te exploiteren. 'Anders wordt het moeilijk om in het winterseizoen al van start te kunnen', zegt hij. Van der Reijden praat niet alleen over de zender, maar ook over inbreng van het Veronica-blad - met een oplage van 1,1 miljoen het grootste omroepblad in Nederland - en van de succesvolle websites van Veronica.

Maar Van der Reijden zal niet wanhopen als die overeenkomst er niet komt: 'We kunnen toch nog alle kanten op? We kunnen altijd stand-alone verder. Natuurlijk, dan moeten de aspiraties scherp worden teruggeschroefd. De nadruk zou dan meer komen te liggen op print en internet. En dat kan ook uitstekend.'

Van der Reijden is 'op dit moment' niet in gesprek met andere partijen. Maar hij kan zich best andere partners voorstellen. 'De Telegraaf en VNU zouden belangstelling kunnen hebben voor het blad.' SBS heeft juist geen enkele ervaring met bladenmaken.

TV 10 heeft twee eigenaren. De ene is Fox Kids Europa, een beursfondsje dat zich richt op kindertelevisie. News Corp heeft in deze onderneming een belang van 50 procent. De andere helft van TV 10 (de helft die nu door SBS wordt overgenomen) is geheel in handen van Murdochs News Corp en werkt onder de merknaam Fox 8. Fox Kids blijft ook in de toekomst gewoon de kinderprogramma's overdag uitzenden.

Na de overname, die op 1 januari wordt afgewikkeld, heeft SBS in Nederland drie tv-zenders: SBS 6, Net 5 en het halve TV 10, dat, als er met Van der Reijden overeenstemming wordt bereikt, waarschijnlijk Veronica zal heten. De zender SBS 6 is gericht op mannen tussen 20 en 50 jaar, met veel sport, sex en actiefilms. Net 5 richt zich op vrouwen tussen 20 en 50 jaar, met series en films. De nieuwe aanwinst gaat zich, mét of zonder Veronica, richten op een jonger publiek: van 13 tot 34 jaar. Daarmee bereikt de groep eenzelfde omvang als HMG en de publieke omroepen, die ook elk drie tv-zenders bezitten.

De prijs die SBS betaalt voor de halve zender TV 10 is hoog. Fox verklaarde eerder dit jaar dat de zender een verlies maakt van 25 tot 50 miljoen gulden. Een woordvoerder van SBS in Nederland zegt dat de zender in korte tijd tot winst kan worden omgebogen. 'Wij kunnen de zender vullen met veel films, want we hebben grote pakketten films', aldus SBS.

Meer over