Saudische koning wil tolerante islam

De Saudische koning Abdullah heeft moslims wereldwijd opgeroepen tot gematigdheid en het afzweren van extremisme. De islamitische wereld is volgens hem zwak en verdeeld....

De koning zei dit woensdag bij de opening van een buitengewone top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) in de heilige stad Mekka in Saudi-Arabië waarbij 57 islamitische landen zijn aangesloten.

De conferentie staat in het teken van de ‘verdediging van de islam’ die zich volgens Riyad aangevallen weet door ‘een woest offensief’. De Saudische heerser vroeg om verspreiding van een gematigde en tolerante islam ‘op basis van de ‘Verklaring van Mekka’, die gedurende twee dagen wordt behandeld. ‘Het hart van een gelovige bloedt als hij ziet hoe deze prachtige beschaving van glorieuze hoogte in een ravijn van zwakte is gevallen, hoe zijn ideeën door duivelse en misdadige bendes zijn gekaapt die van de aarde een ravage maken’, aldus Abdullah. Vijftien van de 19 kapers op 11 september 2001 waren Saudi’s.

De Saudische heersers willen ook een Academie voor Islamitisch Recht oprichten die een einde moet maken aan de verwarrende hoeveelheid fatwa’s (religieuze decreten) die worden uitgesproken in de islamitische wereld. De Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saoud al-Faisal, verwees daarbij als voorbeeld naar een aantal fatwa’s die door ‘Al Qa’ida in het Tweestromenland’ zijn uitgegeven om aanslagen en politieke moorden te rechtvaardigen. De academie moet voor de islamitische wereld een ijkpunt worden om aan de heersende onzekerheid een einde te maken, aldus de Saudische regering.

De secretaris van de OIC, de Turk Ekmeleddin Ihsanoglu, verklaarde dat moslims ‘niet de luxe hebben anderen de schuld te geven van onze eigen problemen. Het is hoog tijd dat we onze nationale en regionale problemen met moed, oprechtheid en openheid tegenmoet treden’. Ihsanoglu voegde daaraan toe dat terrorisme bij de wortels moet worden aangepakt, of het nu om individuen, groepen of staten gaat: ‘Terrorisme is een misdaad die iedere moslim moet bevechten’. De OIC probeert deze dagen ook de organisatie slagvaardiger te maken, zodat moslims internationaal sneller en beter kunnen opereren.

Meer over