Saudische koning Fahd betaalt bedevaart Irakezen

Koning Fahd van Saudi-Arabië heeft bij uitzondering 18 duizend Iraakse pelgrims gratis de grens over laten trekken om de bedevaart naar Mekka en Medina te maken....

De Iraakse pelgrims waren met vierhonderd bussen en vrachtwagens naar de grens met Saudi-Arabië gekomen. Duizenden bivakkeerden daar al sinds woensdag omdat de Saudische grenswacht hen tegenhield. De Iraki's beschikten niet over de 220 gulden grensbelasting en de Saudi's accepteerden geen Iraaks geld.

Vrijdagochtend trokken de pelgrims, moe en hongerig, eindelijk het Saudische grensplaatsje Arar binnen, waarna de Saudische douane hun paspoorten innam. De groep, die voornamelijk uit vrouwen en kinderen bestond, werd geleid door een gezant van de Iraakse leider Saddam Hussein.

Dit jaar worden rond de twee miljoen gelovigen uit de hele wereld in Saudi-Arabië verwacht voor de bedevaart .

Donderdag liet Irak een derde groep pelgrims per vliegtuig naar het buurland vertrekken, waarmee Bagdad het luchtembargo schond dat door de VN is opgelegd. Met het sturen van bedevaartgangers probeert Irak druk uit te oefenen op de VN om de economische sancties, waaronder de beperking op het vliegverkeer, te versoepelen. De Saudi's hebben gepoogd de toestellen vast te houden, maar de leden van de VN-Veiligheidsraad waren het niet eens over de interpretatie van de resolutie uit 1990 .

Meer over